Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Ouderen zijn steeds vaker ziek, maar hebben er minder last van 23 juni 2004

Ouderen leven langer en zullen in de toekomst vaker een ziekte hebben, maar zij hebben daar minder last van. Door medische technologie en hulpmiddelen kunnen de gevolgen van veel ziekten steeds beter worden gecompenseerd. Daardoor hebben ziekten minder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven. Desondanks stijgt het aantal ouderen dat behoefte heeft aan AWBZ-gefinancierde zorg van ruim 735.000 in 2000 tot meer dan 1 miljoen in 2020. Deze toename houdt gelijke tred met de vergrijzing. Dit staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Toename ziekten
Als de trends uit het verleden zich voortzetten neemt de kans op suikerziekte, beroerte, hartziekten, astma en artrose toe. Daarnaast neemt het aantal ouderen met deze ziekten toe door de groei en vergrijzing van de bevolking. Vooral hartziekten, beroerte en artrose hebben veel gevolgen voor de kwaliteit van leven bij ouderen.

Meer gezonde jaren
De toegenomen levensverwachting is zowel bij mannen als vrouwen toe te schrijven aan een daling van de sterfte aan hartziekten en beroerte. Mannen sterven ook minder aan longkanker. Sterfte aan longontsteking en hartfalen is juist toegenomen. Ook sterven er meer vrouwen aan longkanker, chronische bronchitis en longemfyseem. De gevolgen van ziekten zijn vaak te verminderen door medische zorg en hulpmiddelen. Voorbeelden zijn heupprothesen voor ouderen met heupartrose en kunstlenzen voor ouderen met staar. Mede dankzij dit soort ingrepen zijn er in het afgelopen decennium bij mannen 2,6 gezonde jaren en bij vrouwen 3,8 gezonde jaren bij gekomen. Dat is meer dan de toename in de levensverwachting.

Toch sterke toename vraag en gebruik AWBZ-zorg verwacht Bij gelijkblijvend beleid neemt het aantal ouderen dat gebruik maakt van AWBZ-zorg toe van 426.000 in 2000 tot 530.000 in 2020, een toename met 24%. Deze toename is maar de helft van de geraamde toename van het aantal ouderen dat zo hulpbehoevend is dat ze in principe recht hebben op AWBZ-zorg (de potentiële vraag). Deze vraag neemt toe van 735.000 in 2000 tot ruim 1 miljoen in 2020, een stijging met 49%. Een belangrijke reden voor het verschil tussen vraag en gebruik is dat ouderen hun verzorgingsproblemen in de toekomst vaker met informele en vooral particuliere hulp oplossen.

Voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis speelt de ernst en de cumulatie van gezondheidsproblemen de belangrijkste rol. Hier is het verschil tussen vraag en gebruik dan ook veel kleiner. De vraag naar opname verpleging stijgt met 48% en de vraag naar opname verzorging met 56%. Het gebruik neemt volgens de raming bij beide vormen van opname met 41% toe.

Preventie loont
Nog steeds rookt een kwart van de oudere mannen en meer dan 60% van de ouderen heeft overgewicht. Ook het voedingsgedrag is verre van optimaal. Als het aantal mensen dat rookt of overgewicht heeft in de komende jaren vermindert, heeft dat een gunstig effect op de gezonde levensverwachting. De ziekten die met deze risicofactoren samenhangen, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsproblemen komen dan minder voor. Hierdoor zal ook de geraamde stijging in de vraag naar zowel de zorg thuis als de zorg met opname afvlakken.

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971