INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG

IGZ publiceert jaarrapport 2003

INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG PUBLICEERT JAARRAPPORT 2003

In 2003 waren er nogal wat tekortkomingen in de toegankelijkheid van zorg. Zo is de hulpverlening aan kinderen en gezinnen met ernstige problemen slecht georganiseerd. Aan voorzieningen voor kinderen en gezinnen met problemen geen gebrek, maar de samenwerking tussen de hulpverleners verloopt niet goed. Bovendien kan het tekort aan kinder- en jeugdpsychiaters leiden tot wachtlijsen die soms oplopen tot een jaar. Deze situatie is onwenselijk, omdat het hier gaat om een zeer kwetsbare groep.

Ook de kwaliteit van de zorg was niet altijd voldoende gewaarborgd. Zo was er sprake van een wildgroei van echobureaus die onderzoek doen zonder medische indicatie, was de zorg in verpleeghuizen onder de maat, en lopen chronisch zieken het risico op slechte zorgverlening omdat de verschillende instellingen niet goed samenwerken. De verslavingszorg kent geen overeenstemming in het voorschrijven van methadon; de dosering en frequentie van verstrekken lopen sterk uiteen. De al jarende dalende vaccinatiegraad bij zuigelingen is nog steeds niet ten einde en dat vraagt om betere informatievoorziening voor ouders en uitvoerders van het rijksvaccinatieprogramma.

De inspectie pleit voor een landelijk informatiesysteem voor fouten en (bijna-)ongelukken in de zorg. Ieder jaar vallen in Nederland door vermijdbaar medisch falen meer doden dan in het verkeer. Om de veiligheid voor patiënten te vergroten moeten fouten systematisch gemeld worden. Om te komen tot een klimaat waarin medewerkers in de gezondheidszorg vaker en makkelijker fouten melden, is een cultuuromslag nodig.

Inspecteur-Generaal Herre Kingma hierover:
'We moeten toe naar een systeem van schuldvrij melden van vermijdbare (niet-verwijtbare) fouten. Angst voor het tuchtgerecht gesleept te worden mag geen belemmering zijn. Een voorbeeld. Een zuster met een smetteloze reputatie maakt na 23 jaar dienst een fatale fout, omdat de ampullen met valium en kalium verwisseld zijn. Moet zij uit haar ambt gezet worden? In dit geval zou een onderzoek naar vermijdbaarheid nodig zijn: hoe kon het dat de ampullen verwisseld werden? Tegelijkertijd mag het nooit zo zijn dat schuldvrij melden een vrijbrief wordt om onzorgvuldig te werk te gaan. Verwijtbare fouten door toedoen van luiheid, onbevoegdheid of onbekwaamheid moeten uiteraard altijd aan de inspectie worden gemeld. Wij kunnen dan ingrijpen, maar dan moet de inspectie wel andere instrumenten in handen krijgen dan alleen het tuchtrecht, zoals de mogelijkheid om boetes op te leggen.'


-0-0-0-