AEDEX

Corporaties renderen constant; maatschappelijk dividend ruim 20%

PERSBERICHT

Hilversum, 23 juni 2004

Corporaties renderen constant; maatschappelijk dividend ruim 20%

De rendementsprestaties van woningcorporaties waren in 2003 nagenoeg gelijk aan die van het voorgaande jaar. Corporaties boekten een totaalrendement van 6,7% (2002: 7,1%). Zo bleek vandaag bij de bekendmaking van de resultaten van de Aedex/IPD Corporatie Vastgoedindex voor het jaar 2003. Tevens bleek dat corporaties het bewust nalaten om 1,9% extra rendement te realiseren. Lagere huren en extra uitgaven voor het beheer van de leefomgeving leidden tot dit rendementsoffer van meer dan 20% van het mogelijk te behalen rendement. Dit bewust niet in rekening brengen is het maatschappelijk dividend dat corporaties uitkeren.

De vandaag gepubliceerde Aedex/IPD Index-2003 bevat 15,1% van het totale bezit van woningcorporaties. De informatie is ontleend aan 3699 onroerend goed complexen, verspreid over heel Nederland, met een gezamenlijke marktwaarde in verhuurde staat van 28,1 miljard Euro (per ultimo 2003). De Aedex / IPD Index is daarmee representatief voor alle corporatiebezit in Nederland

Rendementsontwikkeling
Uit de Aedex/IPD-2003 blijkt dat de Nederlandse woningcorporatie vastgoedmarkt een totaalrendement genereerde van 6,7% (2002: 7,1%). Het totaalrendement dat bestaat uit waardegroei plus direct rendement, daalde daarmee licht. Deze terugval is grotendeels toe te rekenen aan de ontwikkeling van de waardegroei in 2003: 3,8% (2002: 4,1%). Het directe rendement in 2003 bedroeg 2,9% (2002: 3,0%). Deze rendementsontwikkeling laat zich als volgt verklaren: de geringere ontwikkeling van de waardegroei is het gevolg van de combinatie van een daling van de kapitaalmarktrente, een gematigde stijging van de vrije verkoopwaarde van woningen en een stabiele mutatiegraad.
het directe rendement daalde licht omdat de marktwaarde in verhuurde staat van de corporatiewoningen in 2003 sterker steeg dan de netto-inkomsten uit verhuur van diezelfde woningen.

Kostenontwikkeling
De Aedex/IPD Index registreert de efficiëntie van de operationele bedrijfsvoering van corporaties. De zogeheten bruto inkomsten/beheerkosten ratio maakt dat zichtbaar. Deze ratio bedroeg in 2003 46,4% (2002: 45,8%). De ontwikkeling van deze ratio laat zien dat corporaties de kostenstijging van hun operationele bedrijfsvoering niet één op één doorberekenen aan de huurders. De inkomsten uit verhuur huur stegen namelijk met 3,4% in 2003 minder dan de 4,0 % van 2002.

Stichting Corporatie Vastgoedindex Aedex
De Stichting Corporatie Vastgoedindex Aedex, presenteert sinds 2000 jaarlijks in samenwerking met de Investment Property Databank (IPD) de Aedex / IPD Index. Een groeiend aantal deelnemers levert volgens strikte definities de input. Daartoe verplichten zij zich onder andere tot het hanteren van een aantal strikte administratieve en procesmatige voorwaarden. De nu gepresenteerde index is op basis van de input van 24 deelnemers. Nog eens 12 deelnemers zullen in de loop van het jaar gereed zijn en hun informatie bijvoegen. De Index is de afgelopen jaren in ontwikkeling.

Publicatie van de resultaten van de Aedex/IPD Index-2002 leidde bij een aantal deelnemers tot een scherper inzicht in de concrete omstandigheden op de woning- en vastgoedinvesteringsmarkt en hoe deze vertaald worden in vastgoedwaarde. Negen deelnemers trokken hieruit de conclusie dat de door hen over de jaren 2001 en 2002 aangeleverde gegevens geen volledige weergave zijn van de woning- en vastgoedinvesteringsmarkt op de peilmomenten van die jaren. De historische informatie die aan de index ten grondslag ligt, is aan de hand van de bij deze deelnemers verbeterde kennis en inzichten aangepast. Dit is overeenkomstig de Aedex ontwikkelingsaanpak die is gebaseerd op de ervaring met andere, reeds eerder op de IPD-performance standaard gebaseerde vastgoedindices. De Aedex/IPD Index over 2002 is daarom herberekend. Dit leidde tot een bijstelling van het totaal rendement op alle standing investment objecten voor 2002 van 5,6% naar 7,1%.

De Aedex / IPD Index wordt jaarlijks gepubliceerd, is compatible met andere IPD indexen en biedt daarmee een goede vergelijking met de andere Europese vastgoedmarkten.


---

Noot voor de redactie,