Gemeente Haarlem


23 juni 2004
174/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


VERDUBBELING PLAATSEN PASSANTENSTEIGERS IN HAARLEM

Het College van Burgemeester en Wethouders van Haarlem is op 22 juni 2004 akkoord gegaan met de aanleg van drie nieuwe passantensteigers in Haarlem. Het huidige aantal van ca. 40 plaatsen wordt verdubbeld tot ca. 80 plaatsen.

Reeds in 2003 had het college besloten om op drie plaatsen langs het Spaarne nieuwe steigers te bouwen om Haarlem nóg aantrekkelijker te maken voor waterrecreanten. Verder moet de aanleg van extra afmeergelegenheid het z.g. "wild" afmeren langs de kades tegen gaan. Het voorlopig voorstel kwam onder meer aan de orde tijdens een informatieavond eind augustus vorig jaar. Daarbij spraken onder meer omwonenden, volkstuinders, de gemeente Heemstede en de roeivereniging "t Spaarne zich uit over de collegevoorstellen. Op de avond bleken er nogal wat bezwaren tegen de voorgenomen steigeraanleg bij Molen de Eenhoorn te bestaan. Naar aanleiding daarvan zijn de steigerplannen enigszins bijgesteld. De bouw van twee nieuwe, grotere passantensteigers op die plaats is dan ook volledig van de baan. Zo worden de nieuwe steigers bij de Molen de Eenhoorn minder groot dan aanvankelijk was beoogd.

In het verbeterde plan wordt de bestaande steiger voor de rondvaart geheel vervangen en ook toegankelijk als afmeerplaats voor 1 of 2 grotere plezierboten (ca. 20 meter). Daarnaast komt er noordelijk van Molen de Eenhoorn straks een lage, extra steiger van ca. 32 meter voor de kleine recreatievaart (kano's en kleine boten). De afmeercapaciteit bij de Noord-Schalkwijkerweg wordt iets vergroot. Daar komen nu twee steigers van 60 meter voor meerdere soorten boten. De steiger aan de Spaarndamseweg ter hoogte van de Zaanenlaan blijft ongewijzigd op ca. 90 meter lengte.

Verdere besluitvorming
De Haarlemse gemeenteraad moet het raadskrediet voor deze investering nog ter beschikking stellen. Dat gebeurt vermoedelijk in de raad van woensdag 8 september. Wanneer alles volgens plan verloopt, zijn de nieuwe steigers in 2005 een feit.

Ondersteuning Toervaart en Provincie
Het Spaarne is een belangrijke schakel tussen de recreatiewatergebieden van Noord- en Zuid-Holland. Jaarlijks passeren zo'n 7.000 tot 8.000 plezierboten deze z.g. Staande Mastroute, waarbij de zeilen niet gestreken hoeven te worden. Veel passanten willen graag één of meerdere dagen in Haarlem aanleggen, omdat de stad en haar omgeving veel te bieden aan recreanten en toeristen. Daarvoor komen er dus nu op drie locaties nieuwe steigers bij in Haarlem. Provincie Noord-Holland en de Stichting Recreatie Toervaart Nederland ondersteunen deze investering van E 416.000.

Gemeente Haarlem
sector Maatschappelijke Ontwikkeling
R. van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl

---- --