HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel vervalt per 1 juli

Het bestuur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft besloten de Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel (VAD) per 1 juli 2004 op te heffen. De VAD regelt de minimale arbeidsvoorwaarden en is van toepassing op die branches in de detailhandel die geen eigen CAO kennen.

De werkgroep VAD van het HBD heeft de afgelopen jaren de branches die onder de VAD vallen gestimuleerd zich aan te sluiten bij een van de bestaande CAO's dan wel een eigen CAO op te stellen. Voor het merendeel van de betrokken branches is dat gelukt. Zo hebben de Visdetailhandel en de Kringloopbedrijven een eigen CAO. In de ambulante handel zijn, onder andere, de branches AGF, Bloemen en Planten, Vis, Brood en Banket in de werkingssferen van bestaande CAO's opgenomen. Daarnaast wordt getracht te komen tot een eigen CAO Ambulante Handel voor andere branches. Ook de detailhandel in Wild en Gevogelte streeft naar een eigen CAO. De branche IJzerwaren en Gereedschappen zoekt wellicht aansluiting bij een bestaande CAO.

Totaal zijn in de detailhandel 734.000 mensen werkzaam. Circa 12.000 werknemers zijn (nog) niet onder een CAO zijn gebracht (onder andere de winkels in tweedehandsgoederen).

De VAD kent geen wettelijke nawerking zoals een CAO dat wel kent. Werkgevers en werknemers vallen dus terug op wat er expliciet in de individuele arbeidsovereenkomst en/of in het Burgerlijk Wetboek aan arbeidsvoorwaarden is geregeld. Een uitzondering zou kunnen gelden voor tijdens de looptijd van de VAD opgebouwde rechten.

De eerste VAD dateert van juli 1963. Sindsdien stelde het HBD jaarlijks, tweejaarlijks of tussentijds in een verordening de minimale arbeidsvoorwaarden voor de werknemer binnen de detailhandel vast. Het bestuur is echter van mening dat het maken van arbeidsvoorwaardelijke afspraken een zaak tussen werkgevers en werknemers is en dat een publieke organisatie zoals het bedrijfschap daarin geen partij hoort te zijn.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het HBD, www.hbd.nl

Noot voor de redactie/