Ingezonden persbericht

Nieuws op www.wijninfo.nl

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 15, jaargang 2004

Door René van Heusden

Chili - Subappellation binnen Maipo Valley

Een groep Chileense producenten heeft serieuze plannen voor de creatie van een aparte subappellatie binnen de bekende Maipo Valley. Deze zou de naam Alto Maipo moeten gaan dragen en van toepassing worden op wijngaarden met arme bodems op een hoogte van 600 meter of meer in het oostelijk deel van Maipo (Pirque, Puente Alto and Peñalolén en een deel van Buin). Met name cabernet sauvignon profiteert hier van een lang groeiseizoen. Maipo als geheel heeft een beplante oppervlakte van 10.000 hectare.

Frankrijk - A.O.C. Valençay

De Loirevallei heeft er sinds maart 2004 een nieuwe appellation contrôlée bij. Het is Valençay. Deze appellation ligt halverwege de steden Tours en Bourges en geldt voor zowel witte, rode als rosé wijnen. Ze omvat 14 gemeenten, waarvan er 13 in het department Indre en 1 in Loiret et Cher. Toegestane druivenrassen zijn: gamay, cot, cabernet franc en pinot voor rood en rosé, sauvignon, arbois en chardonnay voor wit. Valençay kan behalve op een A.O.C. voor wijn ook bogen op een beroemd kasteel en op een chèvrekaas met appellation.

Frankrijk - Provence Sainte-Victoire

Wijnen uit 9 gemeenten in het Haut Bassin de l'Arc hebben voortaan het recht om als Côtes de Provence Sainte-Victoire geëtiketteerd te worden. Ze moeten wel voldoen aan striktere eisen dan 'gewone' Côtes de Provence. Naar alle waarschijnlijkheid zullen er in de nabije toekomst meer van dergelijke sub-zones in de Provence als zodanig erkend worden.

Frankrijk - Beaujolais Supérieur

De appellation Beaujolais Supérieur mag in het vervolg alleen nog maar gebruikt worden voor rode wijnen. Voor wit is dat niet langer toegestaan. Deze combinatie - Blanc + Supérieur - was overigens een grote zeldzaamheid in de Beaujolais

Frankrijk - Saussignac

De regels voor de appellation Saussignac - onderdeel van de regio Bergerac - zijn aangescherpt. Voortaan is deze appellation uitsluitend nog van toepassing voor wijnen die gemaakt worden op basis van druiven met pourriture nobel (edele rotting) veroorzaakt door botrytis.

Frankrijk - Saint-Chinian en Faugères Blanc

In de Languedoc hebben de buurappellations Saint-Chinian en Faugères het recht gekregen om nu ook witte wijnen onder de respectievelijke A.O.C.'s te bottelen. De druiven hiervoor komen uit exact dezelfde gemeentes als die voor de rode wijnen. De wijnen moeten gemaakt worden van de volgende rassen: grenache blanc, marsanne, roussanne en vermentino.

Frankrijk - Yquem en primeur

Bij wijze van uitzondering heeft Château d'Yquem dit jaar zijn wijn van de meest recente oogst (2003) en primeur aangeboden.
Normaliter kwam de jongste wijn pas na 3 jaar in de handel.

De nieuwe bedrijfsleider Pierre Lurton, die dezelfde functie uitoefent op Cheval Blanc, heeft ook plannen voor een prestigieuze second vin (tweede wijn). Dit zou een liquoreuze wijn moeten worden, à la Yquem, en geen halfdroge zoals de al bestaande Y.

Frankrijk - Eerste grand cru in Bordeaux met schroefdop

Ook in Bordeaux wint de schroefdop zienderogen terrein. De eerste grand cru die ermee op de markt komt is Couhins-Lurton, een witte cru classé uit Pessac-Léognan. Ook twee andere châteaux uit de stal van dezelfde eigenaar krijgen schroefdoppen. Het betreft Château La Louvière, eveneens een witte Graves, en Château Bonnet uit Entre-Deux-Mers. De schroefdoppen zullen voorlopig alleen voor bepaalde markten gebruikt worden.

Italië - Gerechtigheid op Sicilië

In het Siciliaanse dorp Corleone, 'bekend van', zijn wijngaarden die aan de Mafia toebehoorden aan een lokale coöperatie toebedeeld. Corleone is onder meer de geboorteplaats van Salvatore 'Toto' Riina. De wijngaarden waren eerder geconfisceerd door de Italiaanse overheid nadat de eigenaars ervan gearresteerd waren. Vanaf 1996 bestaat de mogelijkheid om zulke gronden door een derde partij te laten gebruiken

Italië - Tocai versus Tokaj

Italië is in conflict met de Europese Commissie over het gebruik van de naam Tocai Friulano voor het gelijknamige druivenras en de daarnaar genoemde wijn uit het noordoosten van het land. De Italianen willen af van de verplichting om de naam na 2006 te veranderen. Deze verplichtig gaat terug op een Europees besluit uit 1993 om namen als Tocai en Tokay (de Elzasser benaming voor pinot gris) vanaf 2007 op te geven ten gunste van het Hongaarse Tokaj. De Italianen claimen nu dat uitgerekend de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie voor nieuwe verhoudingen gezorgd heeft en dat daardoor de eerder gemaakte afspraken niet meer geldig zouden hoeven zijn.

VS - Oak Knoll 14e sub-AVA in Napa

Napa Valley heeft er officieel een 14e sub-AVA (American Viticultural Area) bij. Het is The Oak Knoll District of the Napa Valley, kortweg Oak Knoll. Oak Knoll ligt vlak ten noorden van de stad Napa. Het is een relatief koel deel van de Napa Valley en produceert veel chardonnay.

VS - 24e Napa Valley Wine Auction

De 24e editie van de Napa Valley Wine Auction heeft 5.3 miljoen dollar opgebracht. Hiermee is het totale bedrag sinds 1981 boven de 50 miljoen gekomen, om precies te zijn op 53 miljoen dollar. De opbrengst van deze beroemde liefdadigheidsveiling en society evenement komt traditiegetrouw ten goede aan instellingen in de regio.

Ondanks het bereiken van de mijlpaal viel de opbrengst dit jaar wat magertjes uit. Vorig jaar werd er voor 6,5 miljoen geboden, terwijl het recordjaar 2000 goed was voor maar liefst 9,5 miljoen. De twee duurste kavels brachten beide 'slechts' 220 duizend dollar op: drie dubbelmagnums van de cultwijn Screaming Eagle Cabernet Sauvignon (1995-1997) en een collectie van 109 diverse wijnen plus een Cadillac XLR Roadster Convertible. Ter vergelijking: het hoogste bod voor een kavel in 2000 bedroeg 700 duizend dollar en werd betaald voor 10 magnums Harlan Estate.

VS - Tweetalig etiket in Californië

Er worden in Californië ook minder prestigieuze wijnen gemaakt en gedronken, zoals de populaire White Zinfandel. Speciaal met het oog op de grote groep Spaanstalige consumenten in het Zuidwesten van de VS heeft producent Beringer dit type wijn uitgebracht met een tweetalig etiket. De informatie wordt zowel in het Engels als in het Spaans verstrekt.

VS - Wijngaard in New York City

Na Wenen en Parijs heeft nu ook New York City een wijngaard binnen de stadsgrenzen. Deze is te vinden bij het County Farm Museum in Queens, niet ver van het vliegveld La Guardia, en is per subway te bereiken. De jonge wijngaard heeft een oppervlakte van 0,4 hectare en is beplant met chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Het is de bedoeling om in 2007 de eerste wijnen te produceren. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk gaan vallen onder de AVA Long Island. Mocht het experiment succesvol blijken, dan zal de wijngaard worden uitgebreid met nog eens 2,5 hectare