Politie Friesland

Politieberichten van 22/6 (13.00) t/m 23/6 (07.00)

Fryslân 23-06-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Schalsum: proces-verbaal voor verbranden afval
Dinsdag om 11.35 uur kreeg de politie een aantal klachten over het verbranden van afval achter een persceel aan de Dorpsstraat. Er werd een oude caravan aangetroffen, evenals stapels houtafval, een houten hekwerk en afvaldelen van caravans. Een 33-jarige inwoner van Parrega verklaarde dat hij in een vuurkorf hout aan het verbranden was. De man is proces-verbaal aangezegd voor het verbranden van het afval.

Sneek: onderzoek De Bining afgerond
De recherche van het district Sneek heeft in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar mogelijke verduistering van gelden van de wijkvereniging De Bining in de Lemmerweg Oost. Een groot aantal betrokkenen (bestuursleden en vrijwilligers) is door de politie verhoord, sommigen zelfs verschillende keren. Tijdens het onderzoek is duidelijk geworden, dat er een behoorlijk bedrag uit de kas van de vereniging is verdwenen en dat er een groot aantal onbetaalde rekeningen is. In totaal gaat het om een bedrag van mogelijk meer dan
40.000,- Wie uiteindelijk persoonlijk voor het verdwijnen van het geld verantwoordelijk moet worden gesteld is in het onderzoek niet duidelijk geworden. Daarom heeft de officier van justitie besloten om de zaak niet te vervolgen.

Lemmer: rijbewijs ingevorderd
Dinsdag omstreeks 13.35 uur reed een 79-jarige automobilist uit Breukelen over de Suderseewei. Hier zag de politie dat de man uit Breukelen een auto ging inhalen. Uit de tegenovergestelde richting kwam een auto. De man uit Breukelen bleef echter hangen naast het voertuig dat hij inhaalde. De politie attendeerde via lichtsignalen en de claxon van de politiewagen de tegenligger en de inhaler. De tegemoetkomende auto minderde dan ook snelheid, het inhalen ging net goed. Hierop is de man uit Breukelen een stopteken gegeven.Hij verklaarde niet een tegenligger te hebben gezien en dat hij niet bekend was in de omgeving. Ook maakte de bestuurder een verwarde indruk. Na overleg met de officier van justitie is besloten het rijbewijs van de man in te vorderen wegens onveilig rijgedrag.

Balk: brand
Dinsdag om 11.30 uur stond een kapsalon in de Van Swinderenstraat in brand. De brandweer van balk ging ter plaatse, evenals enkele eenheden van de politie. De politie heeft de Van Swinderenstraat en de Wilhelminastraat afgezet. Omstreeks 12.30 uur was de brand meester. De brand is vermoedelijk ontstaan op de bovenverdieping. Deze verdieping kan als verloren worden beschouwd, beneden is rook- en waterschade ontstaan. Woensdag zal de technische recherche van de politie Fryslân een onderzoek instellen.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Dinsdag om 15.15 uur zag de politie een 52-jarige automobiliste uit Blije rijden over de Brandemeer. Op 17 juni van dit jaar was het rijbewijs ongeldig verklaard, omdat de vrouw haar cursusgeld voor de Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer niet had betaald. De vrouw moest deze cursus volgen omdat zij in 2003 met 660 ug/l was aangehouden. Als het cursusgeld niet betaald wordt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Tevens bleek dat de vrouw reed tijdens een rijontzegging. Deze loopt van maart 2004 tot half september 2004. Voor beide feiten is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: aanhoudingen na belediging
Dinsdag om 15.50 uur zag de politie dat een 32-jarige inwoner van Oude Leije een blikje bier dronk op de Rienck Bockemakade. Hiervoor kreeg de man een bekeuring. Toen de politie hierna wilde vertrekken riep de man de agenten een beledigende term toe. Hierop is de man aangehouden voor belediging en overgebracht naar het bureau. Om 20.00 uur was een
24-jarige inwoner van Leeuwarden bier aan het drinken in het Koningin Wilhelminapark. Ondanks diverse waarschuwingen bleef de man drinken. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tijdens de rit naar het bureau uitte hij diverse beledigingen en bedreigingen. Hij kreeg proces-verbaal voor belediging en bedreiging.

Kollum: winkeldief aangehouden
Dinsdag om 16.10 uur werd een 34-jarige inwoner van Groningen aangehouden in een winkel aan de mr. Andreaestraat. De man had een blikje cola en een bacardi breezer gestolen. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: aanrijding met letsel
Dinsdag om 15.30 uur reed een 24-jarige automobilist uit Drachten over de Burg. Wuiteweg richting het Van Knobelsdorffplein. Een 19-jarige fietser kwam vanaf de richting van het Van Knobelsdorffplein. Hij fietste links omdat aan de weg werd gewerkt. Op een gegeven moment wilde de fietser richting het Kiryat Onoplein gaan. Hiertoe ging de fietser achter een geblindeerd busje staan. Als hij wil oversteken wordt hij geraakt door de auto, bestuurd door de 24-jarige automobilist. Hij trapt nog krachtig op de rem, maar het slachtoffer komt tegen de rechtervoorzijde van de auto, rolt over de motorkap, tegen de voorruit en valt rechts naast de auto op straat. De automobilist had de fietser niet gezien omdat de achterzijde van het busje geblindeerd was. Het slachtoffer is met heupklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Het bureau
ongevalanalyse van de Friese politie heeft een onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Dinsdag om 15.50 uur rijdt een 52-jarige automobilist uit Aldtsjerk op de Lekkumerweg. Een 60-jarige bromfietser uit Leeuwarden rijdt op het Piet Kramerplein. Toen de auto de rotonde van de Canadezenlaan naderde stopte hij voor de van links komende bromfietser, die op de rotonde voorrang heeft. Toen de bromfietser voor de auto langs was gereden trok de auto op waarbij de bromfietser werd geraakt en enkele meters werd meegesleept. De auto reed stapvoets en ontdekte al snel dat zich iets onder zijn auto bevond. Het slachtoffer is per ambulance met open kin en neus afgevoerd naar het ziekenhuis.

Breezanddijk: tweemaal te snel, twee invorderingen rijbewijs Dinsdag omstreeks 17.00 reden een 40-jarige automobilist en een
46-jarige automobilist uit Heerhugowaard over de Rijksweg A7 N. Bij de
40-jarige werd een snelheid geconstateerd van 188 km per uur, bij de tweede een snelheid van 182 km per uur. Beide voertuigen zijn staande gehouden en van beide automobilisten is het rijbewijs ingevorderd. Een andere bestuurder, die even snel reed, zal op kenteken worden bekeurd.

Leeuwarden: twee straatroven en signalement
Dinsdag om 22.40 uur wordt een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden beroofd van haar handtas. Dit wordt gedaan door een man op een fiets, die de vrouw van achteren tegen de grond drukt en haar tas afpakt. De vrouw raakte licht gewond. Even later werd een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden beroofd op de Amelandshof. Een man wilde haar tas afpakken, de vrouw hield de tas stevig beet. Het slachtoffer probeerde weg te fietsen, waarna de verdachte de vrouw een mes op haar keel zette. Hierop gaf de vrouw haar tas af. Een getuige heeft nog de achtervolging ingezet. De getuige zag kans de verdachte met fiets en al onder uit te trappen. Hierop nam de verdachte een dreigende houding aan en fietste hij verder. Toen de getuige hem nog een trap gaf pakte de verdachte zijn mes en bedreigde hiermee de getuige.
Het signalement van de verdachte luidt: negroïde man, leeftijd circa
28 jaar, slank postuur, mager en spits gezicht, vermoedelijk junk, draagt een zwarte muts en fietst op een damesfiets. De politie onderzoekt de zaak met drie man en bekijkt of er een samenhang is.