Ingezonden persbericht


Europese iTunes Music Store verkoopt 800.000 nummers

in eerste week
Arial

Bunnik, 23 juni 2004 - Apple kondigt vandaag aan dat muziekliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland meer dan 800.000 muzieknummers hebben gekocht en gedownload via de iTunes Music Store sinds de introductie vorige week dinsdag. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk werden in die eerste week 450.000 nummers gedownload via de iTunes Music Store. Met zijn baanbrekende prijszetting van Times¤0,99 euro (inclusief BTW) of Times£0,79 per nummer, de eenvoudige interface en zoekfunctie, en unieke gebruiksrechten, biedt de iTunes Music Store zowel PC- als Mac-gebruikers in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de beste manier om volstrekt legaal on line muziek te ontdekken, zonder abonnementskosten aan te kopen, en te downloaden.

"Met meer dan 800.000 verkochte muzieknummers in amper één week tijd, is de iTunes Music Store meteen de meest succesvolle on line muziekwinkel in Europa", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Alleen al in het Verenigd Koninkrijk verkocht de iTunes Music Store meer dan 450.000 muzieknummers in één week. Dat is 16 keer meer dan OD2, de grootste concurrent."

De iTunes Music Store biedt wereldwijd, en dus ook in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de grootste online muziekcatalogus ter wereld met een uitgebreid aanbod van meer dan 700.000 muzieknummers in alle mogelijke genres én een perfecte integratie met Apple's razendpopulaire iPod (digitale muziekspeler voor Mac en Windows). Exclusieve nummers van 's werelds grootste artiesten, zoals the Pixies, Alicia Keys, Anastacia en Herbert Gronemeyer behoren tot de best verkochte in die eerste week na de Europese introductie van de iTunes Music Store.

"Dankzij de exclusieve beschikbaarheid van ons eerste nieuwe nummer sinds 13 jaar via de iTunes Music Store, konden we pijlsnel en voordelig miljoenen fans in de Verenigde Staten en Europa bereiken", aldus Ken Goes, manager van the Pixies. "Amper 1 week na zijn officiële release via de iTunes Music Store is Bam Thwok meteen een best seller in die landen waar de iTunes Music Store beschikbaar is."

Mac- en PC-gebruikers in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kunnen nummers die ze via de iTunes Music Store aankopen onbeperkt op cd branden, op een onbeperkt aantal iPods beluisteren en op maar liefst 5 computers afspelen. Dezelfde playlist mag tot 7 keer op cd worden gebrand. In tegenstelling tot veel andere gelijkaardige initiatieven betaal je bij de iTunes Music Store géén abonnementskosten. iTunes biedt voorts de volgende functies:

Symbol* "iMix", waarmee je op een geheel nieuwe manier playlists met je favoriete hits op de iTunes Music Store publiceert, zodat ook anderen ze kunnen beluisteren, beoordelen en aankopen. iMix creëert een virtuele iTunes community, waarin gebruikers kennismaken met de nummers die andere muziekfans aanbevelen. Bovendien kunnen alle iTunes-gebruikers deze iMix-playlists beoordelen.

Symbol* "Party Shuffle", een nieuwe playlist die automatisch nummers uit je muziekbibliotheek kiest en aanduidt welke nummers al zijn afgespeeld en welke nog op het programma staan. Bovendien voeg je heel snel en eenvoudig nummers toe aan de Party Shuffle-lijst. Even makkelijk verwijder je nummers of plaats je ze in een andere volgorde. Party Shuffle is de DJ bij uitstek voor elke gelegenheid en laat je de muziek in je muziekbibliotheek opnieuw ontdekken.

Symbol* Automatische conversie van het WMA- naar het AAC-formaat, zodat Windows-gebruikers volstrekt automatisch een iTunes-versie aanmaken van nummers gecodeerd in het niet-beveiligde WMA-formaat. De conversie van een complete muziekbibliotheek in iTunes en de synchronisatie met iPod verloopt nu nog eenvoudiger én sneller.  

Symbol* Een sectie met muziekvideoclips en filmtrailers, met de populairste filmtrailers op het internet en directe links naar nummers van de filmsoundtrack.

Symbol* De mogelijkheid om rechtstreeks vanaf de iTunes Music Store cd-covers en -booklets te maken en deze te printen. Via professionele templates combineer je de hoesafbeelding en de lijst met nummers met elkaar. Voor compilatie-cd's maakt iTunes automatisch een mozaïek van de hoezen van de gebruikte albums.

Symbol* Directe registratie van Europese AOL-klanten bij de iTunes Music Store via hun accountnaam en wachtwoord om direct nummers aan te kopen via iTunes Music Store in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland (mits een geldige creditkaart met facturatieadres in die landen). Later deze maand volgen bovendien exclusieve opnamen van de baanbrekende AOL-muziekprogramma's Sessions@AOL en Broadband Rocks .

Prijzen en verkrijgbaarheid

Mac- en Windows-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland kunnen iTunes met de iTunes Music Store gratis downloaden. Voor het aanschaffen en downloaden van nummers via de iTunes Music Store voor Mac en Windows is een geldige creditcard vereist met een facturatieadres in het Verenigd Koninkrijk (Brits Pond), Frankrijk of Duitsland (euro).



# # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.



Websites van Apple:

Voor de wereldwijde website van Apple:
0000,0000,FFFFhttp://www.apple.com

Voor Nederlandstalige informatie over Apple:
0000,0000,FFFFhttp://www.apple.com/nl

Voor wereldwijde persberichten en fotomateriaal in hoge resolutie: 0000,0000,FFFFhttp://www.apple.com/pr/products

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iTunes en iPod zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jurriaan Trommels

PR Manager Nederland

Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40

Fax: +31 (0) 30 659 38 50

Email: trommels.j@euro.apple.com

Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews

Web: http://www.apple.com/nl

================================

Everything is easier on a Mac

================================