Tibet Support Groep Nederland

Athene JA - Beijing NEE. Eerst Tibet vrij

Tibetaanse vlaggen langs route Olympische Vlam

AMSTERDAM, 20040623 -- Op woensdag 23 juni, de Internationale Olympische Dag, voeren Tibet-supporters actie langs de route die de Olympische Vlam in Amsterdam aflegt. Onder het motto: 'Athene JA, Beijing NEE. Eerst Tibet vrij!' wordt met Tibetaanse vlaggen, spandoeken en flyers de aandacht van het publiek gevestigd op de Olympische Spelen van 2008, die in China zullen plaatsvinden. De actie vindt plaats op de Dam (15.30 uur), tijdens de boottocht over de Amstel (16.45 -17.00 uur), op het Museumplein (17.15 uur) en bij het Olympische Stadion (19.15 uur).



In 2008 zal deze vlam de start van de Olympische Spelen in Beijing inleiden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kende op 13 juli 2001 met een overweldigende meerderheid de Spelen van 2008 toe aan Beijing; een beloning voor een regime dat bekend staat vanwege de mensenrechtenschendingen. Dit besluit betekent ontkenning van de schrijnende werkelijkheid en wereldwijde acceptatie van voortdurend onrecht.


'Terwijl we de Olympische Vlam in Amsterdam verwelkomen en uitkijken naar vreedzame en succesvolle Spelen in Athene, roepen we het Nederlandse publiek op solidariteit te tonen met het door China onderdrukte Tibetaanse volk. Grote internationale druk op China is nodig om ervoor te zorgen dat in Tibet het vurige verlangen naar vrede en vrijheid realiteit wordt', aldus Tsering Jampa, voorzitter Tibet Support Groep NL en directeur van International Campaign for Tibet Europe.


Volgens het Olympisch Handvest is het belangrijkste doel van de Olympische beweging het meebouwen aan een vreedzame en betere wereld. Het IOC baseert zich op respect voor 'universele fundamentele etische principes'. Olympisme stelt sport in dienst van een evenwichtige ontwikkeling van mensen en moet bijdragen aan een wereld waarin menselijke waardigheid voorop staat. De internationale Tibet-beweging wil dat het IOC haar verantwoordelijkheid neemt en er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat deze idealen ook in de aanloop naar en tijdens de Spelen van 2008 in Beijing bewaarheid zullen worden.


Voorstanders zijn van mening dat de Olympische Spelen in Beijing verbetering zal brengen in de mensenrechtensituatie in China. De werkelijkheid ziet er drie jaar na de beslissing van het IOC heel anders uit. Het Tibetaanse volk wordt systematisch onderdrukt en de Tibetaanse cultuur en religie staan onder streng toezicht van de Chinese autoriteiten. Het roepen van "Free Tibet" heeft marteling en jarenlange gevangenschap tot gevolg. Belangrijke Tibetaanse religieuze leiders zijn gevangen genomen, waaronder de vijftienjarige Panchen Lama, die al negen jaar wordt vermist, en Tenzin Deleg Rinpoche, die in 2002 ter dood is veroordeeld. De Chinese regering onderdrukt vooraanstaande leden van de samenleving, waaronder democratische activisten, journalisten en religieuze groeperingen.


De Olympische Vlam gaat in 35 dagen de wereld over en eindigt in Athene op 13 augustus om het vuur aan te steken als opening van de Olympische Spelen. Wereldwijd komen Tibet Support Groepen in actie om de publieke aandacht te vestigen op de Spelen van 2008 en de situatie in Tibet.