Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

23/06/04 Uitreiking eremedaille in de Huisorde van Oranje

Hare Majesteit de Koningin heeft woensdagavond 23 juni 2004 op Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uitgereikt aan professor R.D.E. Oxenaar.

Professor Oxenaar is een onafhankelijk grafisch ontwerper. Hij geniet met name bekendheid als ontwerper van postzegels en bankbiljetten. Onder andere de serie van zeven ontwerpen voor de nieuwe Euro-bankbiljetten is van zijn hand.

De heer Oxenaar is als adviseur werkzaam geweest bij de PTT, de Nederlandse Bank, Deutsche Telecom, de Sociale Verzekeringsbank en het Deense ministerie van Transport. Daarnaast is hij lid en voorzitter geweest van vele jury's, commissies en projectgroepen op het gebied van beeldende kunst, grafische kunst, vormgeving en architectuur.

Professor Oxenaar was docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, buitengewoon hoogleraar aan de faculteit industriële vormgeving van de TU Delft, docent aan het Hoger Instituut voor Grafische Kunsten in Antwerpen en docent aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ook heeft de heer Oxenaar vele gastcolleges gegeven op universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland.