CNV BEDRIJVENBOND

Onderhandelingen cao metaal gehandicapt door kabinetsbesluiten

CNV Metaal en elektro constateert na de tweede ronde onderhandelingen over de nieuwe cao voor de metaal- en elektrotechnische industrie dat het overleg ernstig gehandicapt is door kabinetsbesluiten. Op belangrijke punten als het prepensioen en de WAO was er geen vooruitgang.

Pensioen
CNV Metaal en elektro wil de huidige pensioenregelingen handhaven, waarbij eventuele meerkosten in de vorm van premieverhoging niet op het bordje van de werknemers terecht mogen komen. De reactie van de werkgeversorganisatie FME-CWM was dat wanneer de fiscus het belastingvoordeel op de premie voor vut en prepensioen afschaft, zij niet van plan is die kosten aan werknemers te vergoeden.

WAO
De bond heeft vandaag nogmaals herhaald dat de nadelen van nieuwe WAO-wetgeving voor onder meer gedeeltelijk arbeidsongeschikten en aanvullingen in het tweede jaar bij ziekte door de werkgevers moeten worden gecompenseerd. CNV-onderhandelaar Jan Wevers: 'De mensen moeten in een gelijke situatie blijven en mogen er wat ons betreft niet op achteruit gaan.'
Ook hier heeft de FME-CWM afwijzend op gereageerd. De werkgevers vinden dat wanneer een werknemer zich voor verslechteringen wil indekken, deze zich moeten wenden tot een particuliere verzekeringsmaatschappij.

Beraad in de komende maanden
Naar aanleiding van het overleg van vandaag wil CNV Metaal en elektro de komende tijd gebruiken om precies in kaart te brengen met welke problemen werknemers te maken krijgen bij de omvorming van de WAO en het vervallen van het belastingvoordeel op de premies voor prepensioen en vut.
De volgende onderhandelingsronde is dinsdag 29 juni.

Loonsverhoging
De bondsraad van de CNV BedrijvenBond heeft het eindbod van het kabinet over prepensioen afgewezen. Dit betekent dat CNV Metaal en elektro zich niet langer gebonden acht aan het najaarsakkoord en derhalve in een cao die tot in 2005 loopt een looneis kan stellen van
1,25 procent op 1 januari van dat jaar. Op welk moment de bond dit zal doen is nu nog niet bekend.

Voor nadere informatie
Jan Wevers (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.: 06 - 51 60 21 43
Hans Wegman (tweede onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.: 06 - 51 34 27 09
Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12

23 jun 04 19:52