Ingezonden persbericht

COMPUTER NAAR DE KWARTFINALES VAN EK;
ORANJE OOK VEEL EFFECTIEVER DAN LETLAND DANKZIJ GOEDE WISSELS

Oranje heeft ook in effectiviteit ruim gewonnen van Letland. Dat is mede te danken aan de goede wissels van bondscoach Dick Advocaat. Dit blijkt uit de analyse die is gemaakt door een speciaal computersysteem dat is ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het systeem, Effectivity in Action, bepaalt de effectiviteit van ieder team en iedere voetballer tijdens iedere wedstrijd. De weergave daarvan kan op ieder moment grafisch worden gepresenteerd. Het Nederlands elftal is woensdagavond door de wetenschappers beoordeeld met een gemiddeld effectiviteitscijfer van 6.68, terwijl Letland slechts een 5.81 haalt. In de eerste helft, waarin Oranje leidde met 2-0, is de effectiviteit 6.66, tegen een schamele 5.40 voor Letland.

Tot aan de eerste goal van Van Nistelrooy, na 27 minuten, is de hoogste effectiviteitsscore steeds voor Nederland geweest. Letland heeft enkele minuten een hogere score, maar die wordt ongedaan gemaakt na de tweede treffer van Van Nistelrooy. Jaap Stam is met een 7.75 de beste speler van het veld in de eerste helft.

Effectieve wissels

Na de pauze scoren beide ploegen ongeveer een even hoge effectiviteit, tot na de 3-0 van wisselspeler Makaay. Uiteindelijk leidt het tot het hoogste eindgemiddelde dat Nederland in de poulewedstrijden heeft gehaald. Dit is met name te danken aan de hogere effectiviteit van de wisselspelers Makaay en Overmars (die Van Nistelrooy en Van der Meyde hebben vervangen). Dit zijn dus, volgens de computer, uitstekende wissels geweest van Advocaat. De effectiviteit is in totaal met 3.93 gestegen !

Het systeem van TSS heeft na Nederland-Tsjechië ook een overwinning voorspeld voor Oranje, mits er in een 3-3-4 systeem, dus zo aanvallend mogelijk, gespeeld zou worden. In werkelijkheid heeft bondscoach Dick Advocaat in de basisopstelling aanvankelijk voor een 4-3-3-systeem gekozen, met Frank de Boer in de basis en ook Philip Cocu.Volgens de computer zorgt dit tweetal niet voor de hoogste teamwaarde.

Makaay beste speler

Wel is door het computersysteem vooraf aangegeven dat Nederland met middenvelder Wesley Sneijder en (extra) spits Roy Makaay de hoogste teamwaarde en daarmee de ideale opstelling zou hebben. Bondscoach Advocaat zette Makaay na 70 minuten in. Mede dankzij de goal van Makaay is zijn effectiviteit uitgekomen op 8.20, waardoor hij de beste speler van het veld is geworden.

Tijdens het EK in Portugal is het speciale computersysteem gebruikt voor analyses van de wedstrijden van Oranje en (op aanvraag) voor andere deelnemende landenteams. Nederland heeft tegen Duitsland een effectiviteit van 5.87 behaald (tegen 5.45 voor Duitsland) en tegen Tsjechië een 6.54 (tegen Tsjechië een 6.57). De score tegen Letland is dus de hoogste van de poulewedstrijden (en de score van tegenstander Letland niet eens het laagst).

Volgende analyses

Voor de onderzoekers en de computer is het EK dus ook nog niet voorbij. De volgende uitgebreide analyse staat op stapel: de eerste kwartfinale van donderdagavond 24 juni tussen Portugal en Engeland. Dan wordt de effectiviteit van alle spelers van beide teams onderzocht. Ook kunnen na afloop grafieken onderlinge vergelijkingen maken en presenteren tussen de Portugese en Engelse voetballers.

Ook de drie andere kwartfinales worden geanalyseerd door TSS. Het betekent onder meer dan de kwartfinale tussen Nederland en Zweden wordt geanalyseerd, op zaterdag 26 juni.

Na de analyse van Nederland-Letland met het systeem Effectivity in Action, gaat Team Support Systems met het systeem Coach and Scout Assistant op vrijdag 25 juni de ideale opstelling voor de kwartfinalewedstrijd van Oranje tegen Zweden doorberekenen en publiceren. Deze gegevens zijn voor media en op de internetsite van TSS beschikbaar.

Voor meer grafieken en cijfers van Nederland-Letland: zie www.teamsupportsystems.com

Zie ook: www.coachandscoutassistant.com en www.kiesoranje.nl

Met vriendelijke groet,
Team Support Systems

Mirjam Zwerver
office manager

050-3176675
06-22394329
publiciteit@teamsupportsystems.com

Voor vragen of opmerkingen kunt u bellen met: Gert-Jan Wormmeester, directeur TSS (06-54338187) of met
Gert Klooster (PR en media), 06-53881423