Gemeente Baarn

Gemeente Baarn op de bres voor autonomie gemeentelijke belastingen

23-06-2004

Het gemeentebestuur van Baarn heeft besloten om op korte termijn de maximale tarieven voor onroerende zaakbelasting (OZB) vast te stellen zonder deze in rekening te brengen bij de belastingbetalers. In december zullen de definitieve tarieven vastgesteld worden voor 2005 en de jaren daarna. Deze zullen zoals afgesproken met de raad over twee jaar op het niveau liggen van het provinciale gemiddelde.

Beperking belastingverhoging
Reden tot deze noodmaatregel zijn de plannen van het kabinet om de OZB aan banden te leggen. In de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgebrachte juni-circulaire van het gemeentefonds is aangegeven dat het Kabinet van plan is naast de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting voor woningen óók de stijging van de gemeentelijke OZB-tarieven te beperken.

Plannen van het kabinet kosten Baarn 740.000 euro per jaar Baarn, en mogelijk andere gemeenten met lage belastingtarieven, dreigen ernstig de dupe te worden van de Kabinetsplannen. Baarn zou volgens de plannen de belasting met niet meer dan 1,5% mogen verhogen.

De gemeenteraad van Baarn heeft reeds besloten ingrijpende bezuinigingen in subsidies en voorzieningen door te voeren en er is ook een efficiencyoperatie binnen het ambtelijk apparaat doorgevoerd. In evenwichtigheid is er daarnaast voor gekozen de gemeentelijke onroerende zaakbelasting te verhogen. Deze verhoging van gemeentelijke belastingen kan in deze evenwichtigheid zeker niet worden gemist. Door de plannen van het Kabinet zou dit niet meer mogelijk zijn en loopt de gemeente Baarn 740.000 euro per jaar mis.

Aantasting gemeentelijke autonomie
Het is de keuzevrijheid van iedere gemeenteraad om zelf haar gemeentelijke belastingtarieven vast te stellen. De plannen van het Kabinet betekenen daarom ook een aantasting van de autonomie van gemeenten.

Lokale problematiek op de agenda in Den Haag
Baarn wil, naast het veiligstellen van de belastingopbrengsten, bij deze een duidelijk politiek signaal afgegeven wat de plannen van het kabinet in de praktijk voor gemeenten zou kunnen betekenen. In een brief aan de politieke fracties zal Baarn de maatregel onder de aandacht brengen van de Tweede kamer en het Kabinet. Daarnaast roept Baarn alle andere gemeenten op om ook hun stem te laten doordringen in Den Haag.