VU ziekenhuis

Verslaving is een hersenziekte
Meer aandacht voor medisch-biologische aspecten verslaving noodzakelijk

Het is noodzakelijk dat er meer aandacht komt voor de medisch-biologische aspecten van verslaving. Dit stelt hoogleraar psychofarmacologie prof. dr A.N.M. Schoffelmeer in zijn oratie in het VU medisch centrum. Uit neuro-wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij verslaving de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen in het brein langdurig wordt veranderd, waardoor er onder invloed van de omgeving een dwangmatige zoektocht naar drugs ontstaat.

Het is dus niet zo dat er bij verslaving sprake is van een emotioneel proces dat de verslaafde zelf kan beïnvloeden. Verslaving is een chronische hersenziekte, waarbij het proces nu zodanig bekend is dat er steeds meer medicijnen beschikbaar zullen komen om deze afhankelijkheid van drugs te verhelpen, stelt de psychofarmacoloog. Hij beschouwt verslaving als een psychiatrische aandoening, zoals depressie en schizofrenie, waarbij ook genetische aanleg, biologische processen en omgevingsgevoeligheid een grote rol spelen.

Bij het ontwikkelen van medicijnen tegen verslaving wordt er dan ook van uitgegaan dat moet worden ingegrepen in het proces van dwangmatig verlangen, het zogenoemde craving. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat drugs de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen veranderen. Deze abnormale prikkeloverdracht zou met geneesmiddelen moeten worden genormaliseerd.

De oratie van prof. Schoffelmeer vond plaats op 23 juni.