Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 30 oktober 2003

Groenen willen ruim maatschappelijk debat ter voorbereiding van Europees actieplan rond kinderen, milieu en gezondheid


Op 23 en 23 juni 2004 vindt de vierde Europese WGO-conferentie over milieu en gezondheid plaats te Budapest ('The Future of Our Children' ). De conferentie is helemaal gericht op het lanceren van een actieplan rond 'Kinderen, Milieu en Gezondheid' (het CEHAPE of 'Children's Environmental Action Plan for Europe', met nadruk op volgende probleemvelden
· astma -allergie en respiratoire aandoeningen bij kinderen
· ontwikkelingsstoornissen bij kinderen

· water- en voedingsgebonden ziekten

· verwondingen en ongevallen

Van 15 tot 19 december 2003 zijn zowel de WGO als de EU te gast in België om deze conferentie verder voor te bereiden. Ook de Belgische NGO-wereld zou in het kader van een week rond 'milieu en gezondheid' bij deze voorbereidingen betrokken worden.

De Vlaamse Groenen beschouwen dit als een unieke kans voor Vlaanderen en België om een voortrekkersol te spelen om tot een beleid te komen dat zorg draagt voor het vrijwaren van "ecologische kinderrechten".

Want kinderen zijn gevoeliger voor schadelijke stoffen in het milieu dan volwassenen. Tegelijk staan kinderen meer bloot aan deze stoffen dan volwassenen. Vandaar dat er dringend nood is aan een structureel beleid om de gezondheid van kinderen te vrijwaren t.a.v. van milieurisico's.

Om het maatschappelijk debat hierrond te stofferen, dient AGALEV zowel in het Vlaams Parlement als in de Senaat een voorstel van resolutie in waarin gevraagd wordt dat de Vlaamse en federale regeringen de prioritaire aandachtspunten die nu reeds weerhouden zijn in het ontwerp van Europees actieplan rond kinderen, gezondheid en milieu, zouden overnemen en tot uitvoering brengen.

Voor de Groenen moet er vooral aandacht gaan naar concrete maatregelen om de toename van astma en allergieën bij jonge kinderen in te dijken. Daarnaast vragen de Groenen dat er meer onderzoek komt naar de band tussen giftige stoffen in het milieu en leer- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen (zoals ADHD).

Voor Agalev is het essentieel dat het niet bij fraaie plannen op papier blijft, boven de hoofden van de mensen. Deze problematiek belangt alle kinderen en hun ouders aan. Verenigingen die werken met en voor kinderen, milieuverenigingen en gezondheidsorganisaties moeten actief betrokken worden bij de uitwerking van dit plan. De verschillende ministers bevoegd voor jeugd, gezondheid en leefmilieu, hebben terzake een belangrijke verantwoordelijkheid.

Johan Malcorps, Vlaams parlementslid 0495 27 59 65 Jacinta Deroeck, senator

Voor meer info over de conferentie: zie http://www.who.dk/eprise/main/WHO/Progs/BUD/Home Voorstellen van resolutie opvraagbaar

---
Agalev Persdienst
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/