Universiteit van Amsterdam

Strijd tegen de laatste restjes hiv


Promotie Geneeskunde


woensdag 23 juni 12.00 uur

Met de huidige medicijnen tegen aids blijven er altijd nog restjes hiv achter in het lichaam. Sanjay Sankatsing onderzocht diverse strategieën om dit te voorkomen. Remming van de drugtransporter P-glycoproteïne, die het doordringen van hiv-remmers in het centraal zenuwstelsel bemoeilijkt, bleek geen goed idee. P-gP beschermt namelijk ook tegen hiv-infectie. Een goede kandidaat is TMC 125, een remmer die net zo krachtig is als een cocktail van vijf verschillende medicijnen. In combinatie met andere krachtige middelen kan het ervoor zorgen dat zich geen nieuwe aidsvirussen meer voegen bij de achterblijvers. Maar ook dan blijft er hiv in het lichaam aanwezig. Een andere aanpak is het stopzetten van de CD4-celproliferatie. In niet-delende afweercellen vermenigvuldigt het aidsvirus zich niet. Voor het stopzetten van de CD-celproliferatie wordt mycophenolaat mofetil gebruikt. Deze aanpak bleek veilig, maar reeds met hiv-remmers behandelde patiënten hadden er geen baat bij.

S.U.C. Sankatsing: Limitations of current antiretroviral therapy in HIV-1 infection: the search for new strategies. Promotor is prof. dr. J.M.A. Lange.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.