Time : 12:20:17 PM
Date : Tuesday, June 08, 2004
Sender Name: Muziekcentrum Vlaanderen

Grieken kijken uit naar Vlaams-internationaal muziekproject voor de Culturele Olympiade

BRUSSEL, 8 juni 2004

Op 23 en 24 juni brengt een internationaal orkest van gerenommeerde artiesten onder leiding van Wouter Vandenabeele een hommage aan de Griekse componist Manos Hadjidakis. Dit concert wordt georganiseerd in kader van de Culturele Olympiade 2004 en is één van de blikvangers voor de gebeurtenissen deze zomer in Athene.

De Culturele Olympiade werd opgericht in samenwerking met Unesco en de Spelen om het Olympisch gedachtegoed ook via een artistiek programma te verspreiden door culturen te verenigen. Het project "The World and Manos Hadjidakis" is één van de belangrijkste projecten die door de Griekse minister van cultuur werden goedgekeurd. Voor de musici van Olla Vogala is dit niet alleen een hele eer maar tegelijk een grote uitdaging. Het concept werd bedacht door Jo Van Driessche (Rembetika, organisator van het Brugges Festival) die voor de Culturele Olympiade twee projecten leidt. Tien jaar na zijn dood is Hadjidakis voor de Grieken nog steeds een monument. Hij schreef muziek voor films, theater, ballet,... en won ondermeer een Oscar voor de muziek van de film Never On Sunday van Jules Dassin. Maar wat gebeurt er wanneer dit door musici vanuit alle hoeken van de wereld wordt geïnterpreteerd? Hoe klinken zijn liederen in het Portugees of het Vlaams of het Hongaars? Met deze vragen werden uit het enorme oeuvre van de componist 30 muziekstukken geselecteerd en aan een bijzonder gezelschap van internationale talenten voorgesteld. Wouter Vandenabeele schreef de bewerkingen voor zijn ensemble Olla Vogala, dat voor deze gelegenheid wordt uitgebreid met koraspeler N'Faly Kouyaté (Afro Celts), de percussionist Joji Hirota, de Chinese fluitist Guo Yue, erhu specialist Dong Jinming en Matthew Doyle op didgeridoo. De liederen op het programma worden vertolkt door Teresa Salgueiro (Madredeus), Lucilla Galeazzi (Italië), Kari Bremnes (Noorwegen), Catherine Delasalle (Frankrijk), Beata Palya (Hongarije), de Zuid-Afrikaansen Faith Kekana, Stella Khumalo en Khululiwe Sithole en uit Vlaanderen: Eva De Roovere. Zij zingen ofwel volledig nieuwe teksten, vrije vertalingen, of de originele teksten in het Engels.

Ondertussen worden de voorbereidingen in Griekenland door pers en publiek op de voet gevolgd. Op dinsdagmiddag 8 juni zijn Wouter Vandenabeele en Jo Van Driessche in verband met dit project te gast op de persconferentie van de Griekse premier Kostas Karamanlis te Athene. De Griekse nationale televisie ERT zal van dit gebeuren een documentaire maken. De live-opname wordt door het label Sirius uitgebracht tegen 15 augustus.

Rechtenvrije foto's kan u downloaden via de volgende webpagina: http://www.muziekcentrum.be/staticinformation/greece

Voor een interview met Jo Van Driessche of Wouter Vandenabeele: Dit kan op woensdag middag 9/06 te Brussel of telefonisch

Contact:
Katrien van Remortel
Muziekcentrum Vlaanderen
katrien@muziekcentrum.be
T: 0475 68 38 39

URL: http://wwwmuziekcentrum.be/staticinformation/greece/ http://www.cultural-olympiad.gr
http://www.manoshadjidakis.gr