Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 3 juni 2004

Advies Wet werk en bijstand (WWB)

Op woensdag 23 juni 2004 spreekt de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de aanpassing van de verdeelmodellen Wet werk en bijstand (WWB). De Raad heeft onlangs advies uitgebracht over de voorgestelde aanpassingen van het verdeelmodel.

In het verleden heeft de Raad zeer kritisch gereageerd op het verdeelmodel voor het inkomensdeel. In het recentelijk uitgebrachte advies is de Raad positief kritisch. De Raad stemt in met het voornemen de geplande tussenstap van 60% objectief naar vervolgens 80% te schrappen en in één keer over te gaan naar een verdeelmodel op basis van een objectief aandeel 73% en een historisch aandeel van 27%. Met de 'granieten voorraad' in het objectieve verdeelmodel wordt erkend dat een deel van de bijstandspopulatie voor de gemeenten een gegeven is. De technische aanpassingen in het objectieve verdeelmodel zijn ook inhoudelijke verbeteringen van het model. Het verbeterde verdeelmodel is naar het oordeel van de Raad op dit moment het best haalbare model. Wel is het van belang dat het model jaarlijks wordt aangepast zodat het ook aansluit op de veranderingen die de WWB heeft op de gemeentelijke beleids- en uitvoeringspraktijk. Het advies is hier te downloaden.

Uit de vergadering
De Raad heeft op 13 mei 2004 zijn 72e vergadering gehouden. Besproken werden de ontwikkelingen bij de Wet Werk en Bijstand, de financiële kanten van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (advies GHOR), het themadeel Europa uit het Rfv-jaarrapport 2004, het Beoordelingskader sanering specifieke uitkeringen, de globale opzet van de periodieke evaluatie van de Rfv in 2004 en de gevolgen van de maartcirculaire en de voorjaarsnota 2004.

GHOR
De Raad heeft zich uitgesproken over de financiële aspecten van de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen ten behoeve van een gezamenlijk door de Raad voor de Volksgezondheid en de Raad voor het openbaar bestuur uit te brengen advies over bestuurlijke inrichting en organisatie van de GHOR. Het advies zal naar verwachting in juni worden afgerond.

Europa
De Rfv heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de financiële gevolgen van Europese wet- en regelgeving voor decentrale overheden. Over de voorlopige bevindingen heeft de Raad opiniërend gesproken. Zo is de vraag aan de orde geweest of gemeenten al dan niet gecompenseerd moeten worden voor de kosten die gemaakt gaan worden voor het 'Europaproof' maken van organisatie en bestuur. Gemeenten dragen een eigen verantwoordelijkheid voor toepassing van Europese regelgeving. In het jaarrapport dat eind mei verschijnt, zullen de resultaten en de bevindingen van de Raad worden gepresenteerd.

Inleiding voor de Contactgroep gemeentefinanciën Op 14 mei heeft de heer van Haeften, secretaris van de Rob-Rfv, op de bijeenkomst van de Contactgroep gemeentefinanciën gesproken over het thema Europa en de financiële verhoudingen. Hij belichtte daarin de verschillende manieren waarop Europa een rol speelt in de financiële verhoudingen. Hier kunt u de lezing downloaden.

Regionaal waterbeheer
De Raad voor de financiële verhoudingen ziet in het kabinetsstandpunt van februari 2004 over het regionale waterbeheer voldoende aanleiding te adviseren. Dat heeft de Raad in zijn vergadering van 8 april 2004 besloten. Het onderwerp staat overigens ook op het werkprogramma 2004 van de Raad. De te treffen maatregelen in het kader van het regionale waterbeheer vergen de komende twaalf jaren miljardeninvesteringen. De omvang van deze operatie dringt volgens de Raad nog onvoldoende bij de burgers door. Het financiële systeem van heffingen moet voor de burgers straks duidelijk en niet te ingewikkeld zijn, vindt de Raad. Het Rijk wil onder meer de huidige drie heffingen van de waterschappen voor waterkering, waterkwaliteit en waterkwantiteit op laten gaan in één watersysteemheffing. Deze heffing wordt op profijt en gedeeltelijk op solidariteit gebaseerd. De Rfv zal de discussie over dit standpunt aangaan, want de kosten stijgen dusdanig dat de verschillen in lasten voor de burger tussen de regio's erg groot kunnen worden. De vraag is dan of er een moment komt waarop verevening van lasten en baten weer raadzaam is. Een ander aspect dat de Raad in zijn advies wil betrekken is het voorstel van het kabinet om de waterketen (van drinkwatervoorziening tot afvoer van afvalwater) en het watersysteem (oppervlakte- en grondwater) financieel te ontvlechten.

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen. Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.