Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voorstelling Opleiding Theater Dans Uitvoerend

17 juni 2004

Fontys Dansacademie

Voorstelling Opleiding Theaterdans Uitvoerend

23 en 24 juni 2004 - 20.30 uur Theater 'De Vorst' in Tilburg

Op 23 en 24 juni a.s wordt door studenten van de Opleiding Theaterdans Uitvoerend van de Fontys Dansacademie een avondvullende voorstelling ter afsluiting van het studiejaar getoond. Deze voorstelling, waarin studenten van het tweede en derde jaar zich in diverse choreografieën presenteren, vindt plaats in Theater 'De Vorst' in Tilburg.

Deze voorstelling van de opleiding Theaterdans Uitvoerend heeft de vorm van een drieluik, een idee van artistiek coördinator Wilja van Os. In elk op zich staand programma onderdeel is de focus gericht vanuit het perspectief van een van de drie studierichtingen van de opleiding; modern, jazz en danstheater.

Het eerste deel van de voorstelling is een concept van Silke Ortloff waarin de term 'JaZz' door middel van rythmes, passie, melodie, dynamiek en energie, een duidelijk begrip wordt. Een dansstuk met 5 verschillende dansstijlen, waarin 5 muzikanten met 5 verschillende instrumenten met 5 choreografen samenwerken. Dit blok is geregisseerd en gecoached door Silke Ortloff en Jan Knoppers. Gastchoreografen zijn Sheron Wray, Marjon van Grunsven en Niels van der Steen. De life begeleiding wordt uitgevoerd door studenten van het Fontys Conservatorium. Het tweede deel van de voorstelling zijn studenten van de studierichting danstheater te zien in het stuk 'V.I.S. - very important secret' van Eddy Becquart en in een choreografie van Jack Gallagher. Een laatste modern dansblok onder eindregie en choreografie van John Wisman en Jan Zobel. Deze voorstelling krijgt een extra dimensie doordat het dansmateriaal van vlees en bloed op de Sonatines nr. 1, 2 en 3 van Willem Pijper is gezet. De muziek zal tijdens de voorstelling life gespeeld worden. De gastchoreografen Gady Sund, Paul Estrabrook en Raymond Esterhuizen hebben bijdragen geleverd aan dit onderdeel.

De studierichting Theaterdans Uitvoerend van Fontys Dansacademie biedt getalenteerde jonge mensen de mogelijkheid zich te scholen en te ontwikkelen tot professionele danskunstenaars. Het beroepsveld van de danskunstenaar is zeer veelzijdig en biedt een scala aan mogelijkheden. Binnen de hedendaagse dans vervagen de scheidingslijnen, choreograaf en dansmaker maken gebruik van verschillende disciplines en gebruiken uit het medium dans wat nodig is voor de realisatie van een idee of concept. De dansmaker/choreograaf zoekt naar nieuw materiaal maar neemt ook bestaand vocabulaire, mengt, onderzoekt en creëert. Binnen de studierichting Theaterdans Uitvoerend kunnen studenten, afhankelijk van eigen talenten, affiniteit en bekwaamheid, uit drie mogelijkheden kiezen aangevuld met persoonlijke accenten en specialisaties. Zo zal de ene student kiezen voor een scholing in de richting van moderne dans, een ander zal een accent willen leggen naar jazzdans en een derde een accent naar het meer experimentele danstheater.

////////////EINDE PERSBERICHT////////////