Ingezonden persbericht


Daniël Buor, Accessibility and utilisation of health services in Ghana, NIVEL, 2004, 272 pag. NIVEL bestelcode: A1.32
Prijs: ¬ 15,00
ISBN: 90 6905 674 7
Gebruik en toegang Ghanese gezondheidszorg onderzocht

21 juni 2004

Daniël Buor, geograaf van discipline, promoveert op 23 juni 2004 op zijn onderzoek naar de toegang tot en het gebruik van gezondheidszorg in Ghana. Ghana is een arm land en ligt in een van de armste gebieden van de wereld (Afrika ten zuiden van de Sahara). Sterftecijfers zijn er hoog en medische voorzieningen schaars. Toch heeft Ghana een lagere kindersterfte en een hogere levensverwachting dan men op basis van de economische toestand zou verwachten. Eén van de vragen in Buors onderzoek luidt: hoe komt dit?

De lagere kindersterfte hangt samen met een relatief goed ontwikkelde immunisatie en relatief (dat wil zeggen in vergelijking tot andere arme landen in Afrika bezuiden de Sahara) weinig analfabetisme. Ook het wat lagere aantal HIV-besmettingen blijkt de kindersterfte te reduceren. De hogere levensverwachting hangt samen met de politieke stabiliteit (geen burgeroorlog) en de lagere HIV-besmettingscijfers in Ghana. Toch verklaren deze cijfers niet volledig waarom de Ghanese gezondheidsstatistieken wat gunstiger uitpakken dan die van de buurlanden.

Voor het bestuderen van factoren die de toegang tot en het gebruik van gezondheidsvoorzieningen bevorderen of belemmeren werd onderzoek in Ghana zelf verricht, in een stedelijk en een landelijk gebied. Onderzocht werd of, naast gezondheidstoestand, ook andere factoren van invloed waren op het gebruik van voorzieningen in de gezondheidszorg.

De afstand tot een kliniek en een laag inkomen zijn vooral een belemmerende factoren op het platteland. In de stad heeft een hogere genoten opleiding een bevorderende invloed op het gebruik van de gezondheidszorg. Kwaliteit en kosten van de voorzieningen beïnvloeden het gebruik vooral in stedelijke gebieden.

In Ghana staat men positief ten opzichte van de invoering van een verzekering tegen ziektekosten. Ook mensen met heel weinig inkomen geven aan hiervoor te willen betalen.

De bevindingen van het onderzoek zijn van nut voor het gezondheidszorg beleid in Ghana.

Buor promoveert aan de Universiteit Maastricht. Zijn promotores zijn prof. dr. J. van der Zee (NIVEL / Universiteit Maastricht) en prof. dr. P.P. Groenwegen (NIVEL / Universiteit Utrecht) Het onderzoek werd gefinancierd door een beurs van NWO-Wotro (de NWO-afdeling die zich met onderzoek in tropische gebieden bezighoudt).