Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Minister Dekker voltooit 'Het Talma'

Domijn besluit bijdrage aan wederopbouw Roombeek

ENSCHEDE - Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieuhygiëne voltooit op woensdag 23 juni de nieuwbouw van 'Het Talma'. Daarmee besluit ze de bijdrage van woningcorporatie Domijn aan de wederopbouw van Roombeek. Een groot deel van de oorspronkelijke bewoners heeft inmiddels zijn intrek genomen in de nieuwbouw.

'Het Talma' is de naam voor in totaal 96 woningen die worden gebouwd op de vroegere Kroedhöfte en het Talmaplein in Roombeek. Dit complex bestaat uit 49 eengezinswoningen, 33 seniorenwoningen en 14 'woonwerkappartementen'. De eerste woningen werden in december 2003 opgeleverd, de overige in de maanden daarna.

Bij de voorbereiding en tijdens de bouw stond voorop dat de eigen sfeer van het vroegere Roombeek zoveel mogelijk moest terugkeren. Daarom hebben de bewoners - zowel de oorspronkelijke als de nieuwe huurders - veel inspraak gekregen in de indeling van hun nieuwe huis. Aan de binnen- én de buitenkant. Dat brengt leven en afwisseling, net als de verspringende gevellijnen en andere architectonische accenten. Daardoor kunnen de bewoners zich helemaal thuis voelen.

'De laatste steen'

Tijdens haar bezoek aan Roombeek op woensdag 23 juni onthult minister Dekker het kunstwerk 'De laatste steen.' Dit sluit aan bij de kunstroute die straks door de hele wijk zal leiden. De naam zegt genoeg: deze schepping van kunstenaar Moniek Rutten, zelf afkomstig uit Roombeek, besluit een fase uit de wederopbouw van de wijk. Ook voor Domijn, dat hiermee zijn aandeel in die wederopbouw heeft geleverd. Eerder, in de zomer van 2002, leverde de corporatie al de volledig gerestaureerde 'Wachters van Roombeek' op de hoek van Lasondersingel en Deurningerstraat op.

De minister komt overigens niet alleen voor de volwassen. Ze reikt ook de prijzen uit aan de winnaars van de kunstwedstrijd voor kinderen. In de afgelopen weken hebben tientallen kinderen onder begeleiding van Moniek Rutten de fraaiste kunstwerken gemaakt. Mevrouw Dekker maakt de mooiste werken bekend in de categorieën 4 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar. Hun schepping staat die middag in de feesttent.

Groot feest

Domijn wil samen met de bewoners vieren hun thuiskomst vieren. Daarom volgt na de onthulling van het kunstwerk een groot feest. In een feesttent staan de hapjes en de drankjes gereed en treedt een band op. Op verschillende plaatsen in de wijk valt voor de kinderen veel te beleven. Zo staan er een glijhelling, een springkussen, een poffertjeskraam, een ijscokar en schminkclowns voor hun klaar. Dweilorkest 'De droadnaegels' uit Lonneker trekt door de wijk, er zijn karikaturisten en portretschilders en er lopen clowns rond.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.30 uur: ontvangst in de tent aan de Tollensstraat 16.00 uur: officieel gedeelte met onder meer toespraak minister, uitreiking kunstprijs kinderen door minister en officiële handeling 17.15 uur: start feest in de feesttent met buiten heel veel activiteiten voor de kinderen 20.30 uur: einde feest


- einde bericht -