VERENIGING PAYBACK

Persbericht

De rollen omgedraaid: Dexia Bank gedagvaard

Nieuwegein, 23 juni 2004
Gedurende de afgelopen weken heeft Dexia Bank Nederland tussen de 100 en 150 dagvaardingen ontvangen van aandelenlease gedupeerden. Nu de bemiddelingspoging van de Commissie Geschillen Aandelenlease is mislukt zal dit aantal snel oplopen.

Honderdduizenden mensen lieten zich in de afgelopen jaren verleidden om leasecontracten af te sluiten. Producten met namen als Winstverdriedubbelaar, Sprintplan, Korting Kado en Feestplan suggereerden veel. De wervende reclame acties, paginagroot in de dagbladen en een niet aflatende stroom van telefoontjes haalden de laatste twijfelaars over.

Niets kon mis gaan, met een kleine inleg zou een groot bedrag aan het werk worden gezet en na afloop kreeg men een groter bedrag uitbetaald. Hoge rendementen werden beloofd, vele malen hoger dan de rente op een spaarrekening zou opbrengen.
Velen wisten echter niet dat dit grote bedrag een extreem hoge lening was en dat inleg slechts de renteverplichting was die gepaard ging met deze lening.
Met het TV programma Tros Radar komt dan het eerste signaal dat er iets mis is.

Inmiddels hebben ruim honderdduizend gedupeerden zich aangesloten bij diverse stichtingen en verenigingen. Velen onder hen zijn gestopt met betalen of betalen de ontstane restschuld niet. Niet alleen omdat het niet mogelijk is om aan betalingsverplichtingen te voldoen, maar ook uit protest tegen de handelswijze van de banken. De grootste aanbieder, Dexia Bank Nederland, reageerde direct met incassobureaus, dagvaardingen, dwangbevelen en onoorbare intimidatiepraktijken. Een zogenaamd onderzoeksbureau doet zonder toestemming onderzoek naar de financiële positie van gedupeerden in opdracht van Dexia Bank.

Nu lopen ruim duizend rechtszaken, zoals ook al werd bevestigd door Dexia Bank.
Vele gedupeerden wachten nu niet langer op een dagvaarding maar nemen zelf de handschoen op en gaan over tot actie.
De Vereniging PAYBACK, belangenbehartiger van de gedupeerden aandelenlease, roept gedupeerden op, waneer zij de mogelijkheid hebben om naar een advocaat te stappen, in overleg met de advocaat het contract te vernietigen, te stoppen met betalen en betaalde gelden terug te vorderen van Dexia Bank.

Diverse werkgroepen zijn gevormd en gaan per product Dexia Bank dagvaarden. De grootste groep bestaat uit de zogenaamde Eegaleasers. De contracten worden voornamelijk betiteld als huurkoop, en huurkoop valt onder de gezinsbeschermende bepalingen van het burgerlijk wetboek. De partner moet dus mee tekenen op het contract. Bij vele tienduizenden is dit niet gebeurd.
Advocatenkantoor Holla Poelman uit Eindhoven heeft al dagvaardingen namens
circa 80 gedupeerden laten bezorgen bij Dexia Bank. Een nieuwe groep gedupeerden die wil gaan procederen is in de maak. Mr. C.W.M. Vergouwen van
Holla Poelman: 'Tot nog toe zijn individuele gedupeerde beleggers veelal
door Dexia gedagvaard, zodat ze gedwongen werden zich op individuele basis
juridisch te verweren en een tegenvordering in te stellen om niet voor een
voldongen feit te komen staan. Dit is zeer kostbaar voor de betreffende
personen die toch al financieel gedupeerd zijn. Mede om deze relatief hoge
juridische kosten beperkt te houden procederen wij in elke zaak namens circa
40 gedupeerde beleggers gezamenlijk voordat zij door Dexia zijn gedagvaard.
Hierbij gaan we via een uitgebreide dagvaarding voor alle mogelijke juridische ankers liggen, waarbij tevens de individuele omstandigheden van
de gedupeerden naar voren worden gebracht. Dit met het doel alle reeds
betaalde gelden van Dexia terug te vorderen.'

Volgens Piet Koremans van de Vereniging PAYBACK is dit slechts het begin van een golf van dagvaardingen die Dexia Bank kan verwachten: 'De voorbereidingen waren reeds in volle gang, nu is het tijd om het woord bij de daad te voegen.'
Door het mislukken van de pogingen van de Commissie Oosting wachten gedupeerden niet langer, zij gaan nu zelf het initiatief nemen om hun geld terug te vorderen bij Dexia .
'Wanneer Dexia Bank oorlog wil dan kunnen ze het krijgen. Zelf heeft deze bank geen enkele mogelijkheid onbenut gelaten om mensen te intimideren. Nu draaien we de rollen om, nu krijgen ze een koekje van eigen deeg. Immers, de nu ontstane jurisprudentie spreekt duidelijk in ons voordeel.'

Op 30 juni vergadert de Tweede Kamer met minister Zalm over de gerezen problemen.

Informatie, Vereniging PAYBACK, Piet Koremans, 030-6031997,
06-44422838
E-mail: koremans@planet.nl , www.pay-back.nl

23 jun 04 09:39