Politie Flevoland

Nepwapenactie

Flevoland 23-06-2004 -

Als souvenir te koop in het buitenland. Maar in Nederland illegaal en strafbaar. Nepwapens. Koop ze niet. De politie waarschuwt hiervoor in haar voorlichtingscampagne.

In landen als Spanje en Turkije zijn ze gewoon in de winkel of op markten te koop. Maar in Nederland zijn ze verboden. Het maakt niet uit of ze knalgeel of zwart, groot of klein zijn. Nepwapens zijn illegaal.

Onveilig

Het zien van een vuurwapen, echt of niet echt, veroorzaakt een sterk gevoel van onveiligheid. Sommige speelgoedwapens of lucht-, gas- en veerdrukwapens lijken sprekend op een vuurwapen. Als een kind hiermee over straat loopt, kan dit dus de verkeerde indruk wekken.

Voorlichting

Daarom houdt Politie Flevoland de komende tijd een voorlichtingscampagne. Zo komen er posters op plekken waar veel jongeren komen. Ze vraagt hierbij de medewerking van scholen.

Strafbaar

In de campagne benadrukt de politie dat een nepwapen een duur souvenir is. Een speelgoedwapen hebben is namelijk een strafbaar feit en de boete daarvoor kan oplopen tot honderden euros. In sommige gevallen staat er zelfs een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar op.

Geen inleveractie

Politie Lelystad-West heeft twee jaar een inleveractie gehouden. Dit jaar kunnen er geen nepwapens op het bureau ingeleverd worden. Vakantiegangers worden geacht op de hoogte te zijn.