Gemeente Zwolle

Binnenkort weer genieten in een opgeknapt park Wezenlanden?

De gemeente Zwolle is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van verschillende activiteiten rond park Wezenlanden. Er is een projectgroep ingericht die eind 2003 een voorlopig ontwerp heeft gepresenteerd aan het college van B&W. Daarna is er aan de hand van het voorlopig ontwerp een prioriteitenlijst gemaakt van punten die Burgemeester en wethouders met voorrang in park Wezenlanden willen aanpakken. Deze prioriteiten zijn dit voorjaar gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. Op dit ontwerp was namelijk inspraak mogelijk.

Verschillende inwoners van de gemeente hebben gebruik gemaakt van hun recht op inspraak. Deze reacties liepen sterk uiteen, maar er was toch een rode draad in te ontdekken. Drie punten vielen op:
inwoners van de omringende wijken vrezen gevolgen op het gebied van parkeerdruk en geluidsoverlast als er grootschalige evenementen in het park worden georganiseerd.
een fietspad over de Almelose dijk vinden de meeste insprekers niet zinvol.
als er een nieuwe brug komt over het Almelose kanaal geeft dat een andere verkeersdruk in de wijk.

Wat is aangepast?
Het fietspad over de Almelose dijk wordt gewijzigd in een voetpad. Zodra er budget voor is wordt dit voetpad aangelegd. Op dit moment pakt de gemeente als alternatief de jongerenvoorziening grondig aan. De nieuwe brug over het kanaal is in deze fase nog niet aan de orde. De gemeente heeft onvoldoende geld om deze voorziening te realiseren. Als het zover is dat dit aan de orde komt, zal de gemeente opnieuw kritisch kijken naar de juiste plek om de brug aan te leggen.

Als laatste punt speelt het manifestatieveld. Na het opknappen van het manifestatieveld is het veld voldoende draagkrachtig tussen april en oktober enkele grootschalige en een aantal middelgrote evenementen toe te laten. Wat er daadwerkelijk aan evenementen plaatsvindt, hangt af van initiatieven en de manier waarop de evenementen worden georganiseerd.

Evenementenbeleid
Dat inwoners vrezen voor parkeeroverlast en geluidsoverlast tijdens grote evenementen is logisch. Daar staat tegenover dat een stad als Zwolle per jaar een aantal evenementen nodig heeft. Ook dat vergroot de leefbaarheid van de stad. Waar dergelijke zaken ook georganiseerd worden, zijn altijd gevolgen in de sfeer van geluid en parkeren te verwachten. Dat is nu ook het geval als er iets in de binnenstad wordt georganiseerd. Eigenlijk is de inspraak op het ontwerp voor het park niet de juiste plek om voor dit soort zaken een oplossing te zoeken. Die moeten we zoeken op het moment dat er een vergunning voor een evenement wordt aangevraagd. Ook dan hebben bewoners de gelegenheid om bezwaar aan te tekenen. Het college stelt daarom een apart beleid samen voor evenementen die in het park De Wezenlanden worden georganiseerd, waarin bovenstaande thema's worden uitgewerkt.

Als laatste punt is een horecavestiging in het park gewenst. Als een ondernemer hiervoor het initiatief neemt, zal het college hier onder voorwaarden aan meewerken.

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zwolle gaat de raad een krediet vragen van ¤ 800.000,-- waarmee het eerste deel van het definitief ontwerp van park De Wezenlanden kan worden aangepakt. Als de raad akkoord gaat met dit kredietvoorstel kunnen de werkzaamheden na de zomer starten.


---