Gemeente Zwolle

Bloeiende bermen in Zwolle

De medewerkers van Wijkzaken van de Gemeente Zwolle zijn weer begonnen met de eerste maaironde. Op het eerste oog lijkt dit natuurvernieling maar deze maatregel is nodig om de bermen mooi te houden of nog mooier te krijgen. De Gemeente Zwolle beheert haar bermen "extensief". Dat betekent dat de meeste bermen twee keer per jaar worden gemaaid. Door het maaien en daarna het maaisel af te voeren, ontstaat langzaam maar zeker een minder voedselrijke tot schrale bodem waarop wilde planten goed kunnen gedijen. Daar waar de bermen al erg schraal zijn geworden wordt nog maar één keer per jaar gemaaid. De Zwolse bermen bieden daardoor in de zomer een fleurige aanblik dankzij de vele verschillende bloemsoorten.

Toen de Gemeente Zwolle eind jaren zeventig met dit ecologische bermbeheer startte, zijn op een aantal locaties wilde planten ingezaaid. Dit waren vooral soorten als Wilde peen, Jacobskruiskruid, Wilde cichorei en Kaasjeskruid. Door het inbrengen van deze soorten werden de Zwolse bermen al heel snel bijzonder kleurig. Inmiddels zijn de bermen zo fraai ontwikkeld dat inzaaien niet meer nodig is. Ook zijn veel soorten wilde planten zich spontaan komen vestigen. Op een aantal plaatsen duiken zelfs orchideeën op. Een mooi voorbeeld hier van is de zeldzame Brede orchis.

De bermen worden omwille van de verkeersveiligheid bij uitzichtpunten als straathoeken en kruisingen kort gehouden. Ook is het nodig van tijd tot tijd de berm te verlagen ivm een vlotte afvoer van regenwater van de weg. Daartoe wordt met een speciale machine de bovenste laag van de berm afgeschraapt en afgevoerd. De meeste planten zullen hier echter niet door verdwijnen omdat de wortels diep genoeg zitten om te overleven.


---