Gemeente Zwolle

Ondergrondse containers in de binnenstad

De gemeente wil de Zwolse binnenstad van ondergrondse containers voorzien. Voordat de containers geplaatst kunnen worden, moet echter eerst onderzocht worden of er op de beoogde locatie kabels en leidingen liggen. Donderdag 17 juni 2004 is ROVA in opdracht van de gemeente gestart met het graven van een aantal proefsleuven op diverse plaatsen in de binnenstad. De werkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag.

ROVA graaft proefsleuven op de volgende locaties: A-plein Oost, A-plein West, Blijmarkt, Buitenkant, Derde Bredehoek, Diezerpoortenplas, Eekwal. Gasthuisplein, Goudsteeg, Luttekestraat, Melkmarkt, Nieuwe markt, Nieuwstraat, Ossenmarkt Oost, Ossenmarkt West, Oude Vismarkt, Pletterstraat, Praubstraat, Sassenstraat, Schoutenstraat, Spinhuisbredehoek en Thorbeckegracht. Bewoners van deze straten die ter hoogte van het werkgebied wonen, kunnen (geluids)hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Aanpak rolcontainers
De ondergrondse containers zijn bedoeld als alternatief voor de rolcontainers van ondernemers in de binnenstad. De gemeente wil graag dat deze rolcontainers uit het straatbeeld verdwijnen. Niet alleen ontsieren zij dat straatbeeld, maar zorgen zij ook voor overlast. Het is de bedoeling dat voor 1 januari 2006 alle zakelijke (rol)containers uit de openbare ruimte zijn verdwenen. Ook particulieren die in de direct omgeving van de ondergrondse afvalcontainers wonen, mogen op vrijwillige basis meedraaien met het nieuwe systeem. De gemeente wil daarmee onderzoeken of de ondergrondse containers ook een alternatief kunnen vormen voor de inzameling van vuilniszakken.

Gerealiseerde locaties
Zwolle telt inmiddels diverse ondergrondse afvalcontainers. Deze bevinden zich op het Maagjesbolwerk, Broerenkerkplein, op het plein Achter de Broeren, Meerminneplein en aan de Thorbeckegracht (ter hoogte van de Posthoornbredehoek).


---