Gemeente Zwolle

Verpakkingen: denk er eens over na

Elke Nederlander opent per dag 7 nieuwe verpakkingen. Jaarlijks komt in Nederland ongeveer 2500 kiloton verpakkingsmateriaal op de markt. Dat is evenveel als 8 supertankers gevuld met verpakkingen. 5 van de tankers worden gerecycled. De drie supertankers (940 kiloton) die overblijven maken minder dan 2 % van het totale afval in Nederland uit.
Overheid en bedrijfsleven hebben afgesproken dat in 2005 op zijn minst 70 procent van al het verpakkingsmateriaal gerecycled moet worden.

Glas

In Nederland is de laatste jaren ongeveer 80% van alle glazen flessen en potten gerecycled. Dat zijn vaak de grote flessen: nu het kleinere glaswerk nog, zodat we 90% recycling halen.
Glasrecycling spaart energie en waardevolle grondstoffen zoals soda en zand.
Glasrecycling spaart je knip: hoe minder restafval de gemeente op moet halen hoe lager de afvalstoffenbelasting voor u uitvalt. Niet in de glasbak: ovenschalen, vensterglas, spiegels, kristal, lampen, tl-buizen en ondoorzichtig glas. Dit soort glas heeft een ander smeltpunt en verstoort daarmee de recycling.
Wel in de glasbak: de rest, dus ook glazen shampoo- en parfumflesjes, potjes van kappertjes en mosterd, babyvoedingpotjes en pindakaaspotten. Alle glazen potten en flessen in de glasbak worden gerecycled tot nieuw glas. Let daarom goed op kleurscheiding.

Papier

In Nederland recyclen we driekwart van alle papier en karton. Papiervezels kunnen tot wel zeven keer gerecycled worden. Een krant bestond in 1960 nog voor 80 procent uit nieuw papier. Nu is dat voor bijna 80 procent gerecycled papier.
Niet in de papierbak: plasticfolies van tijdschriften, foto's, pizzadozen van de afhaal, sap- en melkpakken. Alles met een coating van metaal of kunststof moet in de vuilniszak.
Wel in de papierbak: enveloppen, bijsluiters, schone voedselverpakkingen, wikkels van poststukken, alle karton en alle kranten en tijdschriften.

Kunststof

Bijna een kwart van alle kunststofverpakkingen wordt gerecycled. Daarbovenop wordt 15% nuttig toegepast als brandstof; dat spaart kolen uit.
26 gerecyclede frisdrankflessen zijn goed voor één fleecetrui. Kunststof flesjes horen in de vuilnisbak. Ze worden uit de afvalstroom geblazen en nuttig toegepast.
Kunststof verpakkingsafval van bedrijven zoals folie wordt vaak gerecycled voor nieuwe flesjes, voor tapijt en voor vulling van body warmers en vuilniszakken.

Metaal

Lege blikjes gooi je gewoon in de vuilnisbak. Magneten halen de blikjes uit de afvalstroom. Van het metaal worden weer nieuwe producten, zoals fietsen, pannen en nieuwe verpakkingengemaakt. Op deze manier wordt 78% van al het blik weer hergebruikt.
Blikjes worden steeds lichter en dunner. Een conservenblikje is de afgelopen jaren 30 % lichter geworden. Een bierblikje weegt tegenwoordig de helft minder.

Hout

Ruim een kwart van alle houten verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. Pallets hebben een levensduur van 4 tot 6 jaar. Als ze niet meer te repareren zijn krijgen ze een nieuw leven als spaanplaat.

Voorkom zwerfafval

In 2005 moet het zwerfafval met 45 % afnemen. En het aandeel blikjes en flesjes daarin met zelfs 80 procent. Help mee Nederland schoner te maken! Met het zelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.

Wat doet het bedrijfsleven

Verpakkingsafval scheiden: momenteel wordt ongeveer 60 % van alle verpakkingsmateriaal gerecycled. Overheid en bedrijfsleven hebben zich verplicht om in 2005 tenminste 70 procent van al het verpakkingsmateriaal te recyclen.
Zo weinig mogelijk verpakkingen gebruiken: dankzij preventie en hergebruik is de groei van de hoeveelheid verpakkingen sinds 1986 met 27% achtergebleven ten opzichte van de groei van de economie.


---