Gemeente Zwolle

Watermaatregelen, recreatieve routes en natuurontwikkeling in Zalné

Iedereen heeft de zware regenval van enkele jaren geleden nog vers in het geheugen. Toen kwamen grote delen van de omgeving van Zwolle blank te staan. Het Waterschap Groot Salland heeft sindsdien niet stilgezeten. De aanleg van gebieden waar het neerslagwater tijdelijk kan worden vastgehouden (retentie) of opgeslagen (berging) moet wateroverlast in de toekomst voorkomen. Binnen Zwolle is het gebied langs de Herfterwetering in Zalné het eerste voorbeeld van deze nieuwe aanpak.

In totaal wordt hier bijna drie hectare geschikt gemaakt voor waterberging en twee hectare voor het vasthouden van water. Bij de aanleg wordt ervoor gezorgd dat er tevens nieuwe natuur tot ontwikkeling komt. De gemeente Zwolle zorgt voor de natuurontwikkeling en legt er enkele paden aan omdat het gebied, zeker in combinatie met het al aangelegde bos, ook aantrekkelijk is om in te wandelen of te fietsen.

Ecologisch aantrekkelijk
Voor het vasthouden van gebiedseigen water worden enkele afwaterende sloten afgedamd zodat het grasland bij een zware bui eerst onder water loopt voordat het water aan de Wetering wordt afgegeven. Dit grasland krijgt extra natuurwaarden door de voedselrijke bovengrond te verwijderen. Daarmee ontstaan op den duur bloemrijke hooilanden, wat het gebied ook in ecologisch opzicht aantrekkelijk maakt.

Voor de aanleg van de waterberging is een grotere ingreep noodzakelijk. Hier moet water bij hevige regenval tot een hoogte van 25 cm boven het normale waterpeil worden opgeslagen. Met een zeer geavanceerde machine wordt zand uit de ondergrond weggezogen, waardoor het grasland daalt tot het waterpeil van de wetering. De begroeiing zal zich aan deze geheel nieuwe omstandigheden aanpassen: het wordt een rietmoeras.

Met de uitvoering van dit plan wordt ook een deel van het Ontwikkelingsplan Hasselt Zwolle en van de revitalisering van het stroomgebied van de Westerveldse Aa gerealiseerd.


---