Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr 85

23 juni 2004

Nieuw ruimtelijk beleid

voor gebedshuizen

Naar aanleiding van de discussie rond de bouw van de Essalam-moskee in de deelgemeente Feijenoord heeft het college van burgemeester en wethouders nieuw beleid geformuleerd ten aanzien van de bouw van gebedshuizen: Ruimtelijk moskeebeleid 2004. Kader voor nieuwbouw en verbouw van gebedshuizen. In de nota staat de bijdrage die de bouw van moskeeën en andere gebedshuizen kan hebben aan de integratie centraal.

Het College gaat ervan uit dat het de integratie ten goede komt wanneer gebedshuizen de verschillen tussen culturen overbruggen in plaats van benadrukken. Een moskee moet daarom ook gericht zijn op de buurt. Dat betekent dat het gebouw zo moet worden ingericht, dat naast de religieuze bezoekers bij voorkeur ook andere buurtbewoners van faciliteiten in het gebouw gebruik kunnen maken. Te denken valt aan vergaderruimten en kinderopvang.

Daarnaast wil het College dat gebedshuizen meer dan voorheen worden ingepast in hun omgeving. Nieuwe gebedshuizen of bestaande die worden verbouwd of uitgebreid, moeten wat betreft verschijning (architectuur en materiaalgebruik) passen in het stadsbeeld. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan de huisvesting van moskeeën in bestaande gebouwen boven nieuwbouw.

Het College wil bovendien dat moskeebesturen meer dan voorheen samen met de gemeente nadenken over de architectuur van de moskee. Het samen doorlopen van een dergelijk proces draagt op zich al bij aan de integratie en is daarmee medebepalend voor het resultaat.

De standaardbepaling in bestemmingsplannen, dat voor torens bij religieuze voorzieningen automatisch een bouwhoogte van 35 meter is toegestaan, wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt de maximale hoogte die voor de rest van het gebied geldt gehandhaafd. Daarop kan vrijstelling worden verleend als dat stedenbouwkundig verantwoord is. Grondeigendom is voortaan niet meer mogelijk. Net als bij andere maatschappelijke voorzieningen kan de grond - als die van de gemeente is - alleen in eeuwigdurende erfpacht worden uitgegeven.

Voor de nieuw- en verbouw van moskeeën en andere gebedshuizen gelden verder uiteraard dezelfde regels als voor andere gebouwen: de bouwkundige kwaliteit en veiligheid van de nieuwe of verbouwde gebedshuizen moeten in orde zijn en de andere voorschriften moeten worden nageleefd.

Het College is van mening dat de bestaande instrumenten volstaan om het beleid te kunnen uitvoeren.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam