Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
58 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 23 juni 2004)

Bij de begroting 2004 is besloten dat het Kunstencentrum Nieuwe Vaart, naast het Utrechts Centrum voor de Kunsten/UCK, niet langer meer gesubsidieerd wordt voor het geven van muziekles aan jongeren.

Burger en Gemeenschap (B en G) vindt het stimuleren van de jeugd om actief muziek te beoefenen van groot belang. Het intrekken van de subsidie zorgt er voor dat alleen kinderen van ouders met een hoog inkomen nog muziekles kunnen volgen.

Verder constateert B en G dat dit de zoveelste actie van de gemeente Utrecht is om een goedlopende activiteit aan de westzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal de nek om te draaien. Hiermee wordt het reeds te lage voorzieningenniveau in dit gebied nog verder verlaagd.

Zetten wij het afschaffen van de subsidie aan het Kunstencentrum Nieuwe Vaart af tegen de subsidie die verstrekt wordt aan de bezoekers van het Centraal Museum, Stadsschouwburg en het Muziekcentrum dan zien we de volgende cijfers:
De gemeentelijke subsidie per bezoeker per bezoek/voorstelling/concert bedraagt respectievelijk afgerond EUR 43,00 bij het Centraal Museum, EUR 30,00 bij de Stadsschouwburg en EUR 24,00 bij het Muziekcentrum. Kijken wij echter naar het Kunstencentrum Nieuwe Vaart dan bedraagt de subsidie per kind slechts enkele Euro's.

De bezoekers aan de grote drie instellingen zijn over het algemeen mensen die niet alleen uit de gemeente komen maar ook uit de regio. Deze bezoekers behoren merendeels tot de financieel draagkrachtige bevolkingsgroep. Bij een groot deel van de bezoekers zal een verhoging van de entreeprijs geen of een zeer geringe vraaguitval tot gevolg hebben.

Bij de presentatie van de nieuwbouwplannen van het MuziekPALEIS wordt gesteld dat de prijzen met 40-50% omhoog gaan. De te verwachten eventuele tekorten zullen afgewenteld worden op alle inwoners van de gemeente.

Op grond hiervan hebben wij de volgende vragen:

1. Vindt u muziekonderwijs buiten de school ook een onderdeel van culturele vorming?
2. Vindt u dat het volgen van actief muziekonderwijs door jongeren net zo belangrijk is als of minder belangrijk is dan het bezoeken van Muziekcentrum, Stadsschouwburg of Centraal Museum door over het algemeen volwassenen?
3. Indien u dat vindt bent u bereid om via de gemeentebegroting een bijdrage te verlenen om het muziekonderwijs voor kinderen betaalbaar en daarmee toegankelijk te houden?
4. Vindt u dat een dergelijke regeling zowel voor het Kunstencentrum Nieuwe Vaart als voor het Utrechtse Centrum voor de Kunsten dient te bestaan?
5. Bent u bereid, indien er binnen de gemeentebegroting geen ruimte bestaat dit te zoeken in een verhoging van de entreeprijs bij de grote drie instellingen?


Naast het probleem van dit moment nemen wij de vrijheid om een probleem dat in de toekomst speelt te melden. In 1998 is het idee ontsproten om een Cultuur Campus in Vleuterweide te creëren.
Het Kunstencentrum Nieuwe Vaart heeft al jaren tijd en energie gestoken om samen met andere partners het idee verder uit te werken. Een idee dat ook landelijk de aandacht heeft getrokken. In de tijd dat het contract gesloten werd voor Vleuterweide is van gemeentelijke zijde afgesproken dat het Kunstencentrum Nieuwe Vaart in deze ontwikkeling een plaats zou krijgen.
Nu er op korte termijn handtekeningen gezet moeten worden om de start van de bouw te effectueren lijkt de gemeente Utrecht een terugtrekkende beweging te maken. Dat kan twee dingen betekenen: of de gemeente wenst de Cultuur Campus niet te realiseren of de gemeente heeft een verborgen agenda en heeft een andere instelling op het oog om het onderdeel cultuur te vervullen. Op grond hiervan hebben wij de volgende vragen:

6. Vindt de gemeente dat de Cultuur Campus gerealiseerd dient te worden?
7. Vindt de gemeente dat het Kunstencentrum Nieuwe Vaart daarvan onderdeel dient uit te maken?
8. Is de gemeente van mening dat het Kunstencentrum Nieuwe Vaart ook financieel in de gelegenheid gesteld dient te worden om die taak te vervullen, zowel binnen het voortgezet onderwijs als wel het vrijetijds muziekonderwijs aan kinderen?
9. Is het niet honoreren van de financiële behoefte van het Kunstencentrum Nieuwe Vaart ten aanzien van de Cultuur Campus in dit stadium een onrechtmatige daad of een vorm van onbehoorlijk bestuur?
10. Heeft de gemeente een andere partner op het oog in plaats van het Kunstencentrum Nieuwe Vaart?

Wij spreken de hoop uit dat u de westzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal een autonome ontwikkeling gunt en de partners de mogelijkheden biedt om van deze zijde van het kanaal een bruisende gemeenschap te maken en geen slaapstad.


Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 24 augustus 2004)

Inleiding

Bij de begrotingsbehandeling 2004 is besloten een bezuiniging door te voeren op het product kunsteducatie van in totaal E 300.000. De argumentatie achter deze bezuiniging is dat de Gemeente Utrecht niet langer de vrije cursusmarkt subsidieert. Dit besluit heeft consequenties voor zowel het UCK als voor KC Nieuwe Vaart. Voor laatstgenoemde verdween de totale subsidie van E 168.000.
Het besluit van de Gemeenteraad betekent niet dat er niet langer subsidie wordt verstrekt voor kunsteducatie. Voor een breed en gedifferentieerd aanbod op de scholenmarkt blijft de subsidie in tact. Dit aanbod wordt, sinds de samenvoeging met Utrecht ook in Vleuten-de Meern, door het UCK verzorgd. Het aanbod op de vrije cursusmarkt is gericht op alle Utrechtse burgers.

1. Het is belangrijk voor alle kinderen om kennis te maken met kunstzinnige en culturele vorming. Daartoe wordt door de gemeente Utrecht subsidie verleend aan instellingen die actief zijn op de scholen. Op deze wijze kunnen scholen in de gehele stad tegen een gereduceerd tarief activiteiten de school binnenhalen. De eerste stap, de kennismaking wordt dus actief door de gemeente gestimuleerd. Wanneer kinderen door dit aanbod enthousiast worden en zich verder willen ontplooien, kan dat op eigen gelegenheid op de particuliere markt, waar diverse instellingen en particulieren actief zijn.
2. Niet alleen muziekonderwijs, maar ook kennismaken met bijvoorbeeld beeldende kunst, dans en theater, behoren tot het aanbod dat voor de scholen beschikbaar is. Het idee hierachter is dat de kennismaking op al die terreinen ook leidt tot het bezoeken van de door u genoemde instellingen in de vrije tijd en later als volwasse.
3. En 4. Zoals gezegd vinden wij het belangrijk dat alle kinderen in onze stad alle gelegenheid krijgen om zich te ontplooien, ook op het gebied van kunstzinnige vorming. Daarom subsidiëren wij de vorming op de scholen zoals het VCK die uitvoert. De eventuele vervolgstappen die ouders/kinderen daarin willen zetten, valt onder hun eigen verantwoordelijkheid.
5. Gelet op het bestaande aanbod dat ruimschoots voldoet is er voor ons geen aanleiding extra middelen vrij te maken. Het College blijft bij het besluit niet langer de vrije cursusmarkt te subsidiëren.
6. Het College staat achter de realisatie van de Cultuurcampus.
7. Wanneer KC Nieuwe Vaart ook na de bezuinigingen een betrouwbare en kredietwaardige partner blijkt te zijn en de andere partners in de Cultuurcampus geen reden zien de samenstelling van gebruikers te wijzigen, is er geen reden dat KC Nieuwe Vaart geen deel uitmaakt van de Cultuurcampus.
8. KC Nieuwe Vaart is nooit gesubsidieerd om deel te nemen aan de Cultuurcampus. De suggestie is ook nooit gewekt dat dit in de toekomst wel zou gaan gebeuren. Na het besluit van de gemeenteraad ten aanzien van de bezuiniging, ligt het niet voor de hand dat nu wel te doen. Het staat het Amadeus Lyceum VO vrij diensten af te nemen van KC Nieuwe Vaart.
9. Het College meent dat hier geen sprake is van een onrechtmatige daad of van onbehoorlijk bestuur voor noch KC Nieuwe Vaart noch de Cultuurcampus. De gemeenteraad heeft besloten een overgangsbudget in te stellen om de cursisten in de gelegenheid te stellen het cursusjaar af te ronden. Dit overgangsbudget loopt tot 1 september.In de samenwerkingsovereenkomst zijn artikelen opgenomen waarin wordt geregeld wat er dient te gebeuren in het geval een van de partners zijn verplichtingen niet kan nakomen. Mocht blijken dat dat het geval is, zullen deze artikelen in werking treden en zullen de partners in de Cultuurcampus genoodzaakt zijn een andere partner te zoeken.
10. Op dit moment heeft KC Nieuwe Vaart nog niet aangegeven de aangegane verplichtingen niet na te kunnen komen. Pas op het moment dat daar melding van wordt gemaakt, zullen wij in overleg met de andere gebruikers van de Cultuurcampus op zoek gaan naar een mogelijke andere partner. Het doel is om een kwalitatief goed aanbod te kunnen verzorgen in samenwerking tussen de gebruikers van de Cultuurcampus.


---- --