Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Nijkerk - Nijkerkse gewond bij verkeersongeval

Publicatiedatum: 23-06-2004

Een 20-jarige vrouw uit Nijkerk is dinsdagmiddag op de Holkerweg in haar woonplaats gewond geraakt toen zij betrokken raakte bij een verkeersongeval. Het slachtoffer werd omstreeks kwart over drie op de kruising van de Holkerweg met de Van Middachtenstraat aangereden door een trekker met oplegger, bestuurd door een 38-jarige plaatsgenoot. De Nijkerkse raakte bekneld in haar auto en moest door de brandweer en GGD worden bevrijd, waarna ze met nog onbekende verwondingen is vervoerd naar het Ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort. De verkeersongevallendienst van de politie onderzoekt de toedracht van het ongeval en bekijkt of er sprake is van het door rood licht rijden door een van de betrokken bestuurders.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Garderen - busje gekanteld: vrouw gewond

Publicatiedatum: 23-06-2004

Een 43-jarige vrouw uit Polen is dinsdagochtend gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Apeldoornsestraat, nabij de rotonde met de Hogesteeg en de Provincialeweg S6. Het slachtoffer zat als passagier in een busje, bestuurd door een 29-jarige man uit het Duitse Halle, samen met nog vier anderen. Het vijftal was omstreeks half zeven onderweg vanuit Stroe. Gekomen ter hoogte van de rotonde verloor de bestuurder kennelijk de macht over het stuur, waarop het busje kantelde en straatmeubilair werd geraakt. De 43-jarige Poolse liep daarbij hoofdletsel op en is naar het Ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort gebracht. De overige inzittenden waren met de schrik vrijgekomen. De politie vermoed dat de bestuurder is verrast door mist. Van drankgebruik is in elk geval niet gebleken.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - Edenaar aangehouden na huiselijk geweld

Publicatiedatum: 23-06-2004

De politie heeft woensdagochtend een 27-jarige Edenaar in zijn woning aangehouden wegens zijn vermeende betrokkenheid bij huiselijk geweld tegen zijn 35-jarige vriendin. De man wordt ervan verdacht in de nacht van maandag op dinsdag zijn vriendin bij een ruzie diverse malen ernstig te hebben mishandeld, waarbij het slachtoffer verwondingen had opgelopen. Toen de vrouw erin geslaagd was de politie te waarschuwen zou hij haar met geweld hebben bedreigd en vervolgens gedwongen hebben de politie weer weg te sturen. Uit vrees voor nog meer geweld zou het slachtoffer naar eigen zeggen hieraan hebben voldaan. Toen ze later kans zag de woning te verlaten waarschuwde ze alsnog de politie en deed aangifte. Agenten hebben de verdachte Edenaar daarop later aangehouden. De man is voor verder onderzoek ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - tientallen bekeuringen voor rijden zonder gordel
Publicatiedatum: 23-06-2004

Bij twee verkeerscontroles in Barneveld en Voorthuizen heeft de politie dinsdag 26 bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten die zonder autogordels reden. De politie controleerde gedurende de ochtend en middaguren op de Thorbeckelaan in Barneveld en de Rijksweg in Voorthuizen. Het gebruik van autogordels levert een aanzienlijke bijdrage in de verkeersveiligheid: zo blijkt uit onderzoek dat de overlevingskansen bij verkeersongevallen met 40 % toeneemt wanneer autogordels gedragen worden. Naast overtredingen met autogordels deelde de politie bekeuringen uit voor onverzekerde bromfietsen, niet handsfree bellen tijdens het rijden en het niet dragen van de helm. Een bromfietser raakte zijn bromfiets kwijt, omdat hij zonder helm, zonder verzekering op zijn brommer reed terwijl deze ook niet verzekerd was. Wanneer hij aantoont dat de bromfiets alsnog verzekerd is kan hij worden teruggegeven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - aanhouding na winkeldiefstal: 125 euro boete
Publicatiedatum: 23-06-2004

Bij een winkel aan de Stadspoort in Ede heeft de politie dinsdag een 49-jarige vrouw uit Ede aangehouden nadat ze door winkelpersoneel betrapt werd toen ze diverse cosmetica-artikelen in haar tas stopte en de zaak zonder te betalen uitliep. De vrouw bleek voor ongeveer 10 euro aan gestolen goederen bij zich te hebben en bekende de diefstal. De politie legde haar een boete op van 125 euro. De buit moest worden teruggegeven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles in de West-Veluwe Vallei
Publicatiedatum: 23-06-2004

Het verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie heeft dinsdag weer op verschillende plaatsen in het district West-Veluwe Vallei snelheidscontroles gehouden. De controles vinden nagenoeg dagelijks plaats op wegen die bij de politie bekend staan vanwege vaak voorkomende verkeersongevallen, al dan niet met ernstige afloop. Veel van die verkeersongevallen zijn, zo blijkt uit analyses, te wijten aan te hard rijden. Door het houden van stelselmatige snelheidscontroles wil het VHT een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid op de weg. Alleen al op het traject tussen Ede en Hoenderlo (Apeldoornseweg N304) is het aantal verkeersongevallen tussen 1993 en 2002 afgenomen van 164 naar 55. In die periode deden er zich 10 ongevallen voor met dodelijke afloop; in 117 gevallen moesten er gewonden worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Hieronder een overzicht van de controles van dinsdag:
- Otterlo, Apeldoornseweg, controle tussen 07.00 en 13.15 uur, onder 2490 passanten waren er 84 die harder reden dan is toegestaan
- Garderen, Hogesteeg, controle tussen 08.45 en 13.10 uur, 150 passanten en slechts 1 overtreder

- Hoenderlo, Delenseweg, controle tussen 08.00 en 13.30 uur, 890 passanten en 6 overtreders. Hoogst gemeten snelheid 117 km/u, waar maximaal 80 is toegestaan

- Ede, Rijksweg N224, controle tussen 08.00 en 13.45 uur, 6400 passanten en 65 overtredingen

- Ederveen, Rijksweg, controle tussen 15.15 en 21.15 uur, 90 overtredingen onder ruim 5000 passanten. Hoogst gemeten snelheid 125 km/u, terwijl daar maximaal 80 gereden mag worden

Zelf geflitst? Kijk op www.politiegelderland.midden.nl en klik op `Een veiliger verkeer spaart levens', waarin tevens overzichten zijn te vinden van de controlewegen en de resultaten van ongevalsanalyes in de regio. Kijk voor een overzicht van boetes op www.openbaarministerie.nl .

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606