Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

23 juni 2004

Long Range Innovative Science Award voor UM-onderzoeker

Innovatief onderzoek naar effecten van DNA-schade op het nageslacht

Dr. Roger Godschalk van de Universiteit Maastricht heeft de 'Long Range Innovative Science Award' gewonnen. Dit is een prijs voor jonge onderzoekers met innovatieve ideeën, ingesteld door de Europese Chemische Industrie, in samenwerking met de Europese Toxicologie Vereniging (EUROTOX). Godschalk ontving de Award voor zijn onderzoeksvoorstel, getiteld 'Paternal carcinogen exposures and genetic risks in their offspring'. De prijs, die 100.000 Euro bedraagt, zal aan dit onderzoek besteed worden.

Kankerverwekkende stoffen die veelvuldig voorkomen in voeding en milieu, zoals Benzo(a)pyreen, worden door Godschalk bestudeerd in relatie tot hun genetische effecten op het nageslacht. Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat deze stoffen DNA-schade veroorzaken in zaadcellen, waardoor mutaties bij het nageslacht kunnen optreden. Godschalk gaat onderzoeken welke beschermingsmechanismen die DNA-schade kunnen voorkómen. Voor dit onderzoek past Godschalk een innovatieve onderzoeksmethode toe, transcriptomics genaamd. Hij zal zijn onderzoek op 14 juli presenteren aan zijn vakgenoten tijdens het International Congress of Toxicology in Finland.

Dr. Roger Godschalk is werkzaam als universitair docent bij de Faculteit der Gezondheidswetenschappen, capaciteitsgroep Gezondheids Risico Analyse en Toxicologie (GRAT). Hij heeft een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld voor het opsporen van DNA-schade na blootstelling aan een bepaalde groep van kankerverwekkende stoffen ('ethylating compounds') en paste deze methode succesvol toe in studies bij menselijke proefpersonen. In 2001 ontving hij een Marie Curie Fellowship van de Europese Unie. In 1999 werd zijn proefschrift bekroond met de proefschriftprijs van NUTRIM (Nutrition and Toxicology Research Institute Maastricht).

Noot voor de pers:

Meer informatie over de inhoud van dt persbericht is te verkrijgen bij dr. R. Godschalk, tel 043 3881104, e-mail r.godschalk@grat.unimaas.nl (of prof dr. F.J. van Schooten, tel 043 3881100, e-mail: f.vanschooten@grat.unimaas.nl).

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail: pers@bu.unimaas.nl

De persberichten van de Universiteit Maastricht staan ook op internet: www.pers.unimaas.nl