Regering.nl

beeldende kunst 23 jun 2004
Aanvullend advies: raad wil meer geld voor cultuur

In een aanvullend advies voor de nieuwe Cultuurnota stelt de Raad voor Cultuur dat er meer geld moet worden uitgetrokken voor een gezond cultureel bestel. De raad noemt een bedrag van 18 tot 20 miljoen euro.

In april 2004 heeft de Raad van Cultuur een advies uitgebracht aan het kabinet over de verdeling van de cultuursubsidies voor de periode 2005-2008. In totaal hadden 833 instellingen een subsidieaanvraag ingediend, waarvan 422 instellingen een positief oordeel kregen.

In een aanvullend advies gaat de raad in op de reacties van 453 van de culturele instellingen. Deze reacties hebben in een aantal gevallen geleid tot een aanpassing van het advies. De raad gaat er vanuit dat het ministerie van OCW voor een dergelijke bijstelling extra budget heeft gereserveerd.

Budget
Volgens de raad moet het kabinet meer geld uittrekken voor cultuur. 'Alleen al om de door de raad positief beoordeelde beleidsplannen - of delen daarvan - te kunnen honoreren, zou 18 tot 20 miljoen euro extra nodig zijn', aldus de raad.

Daar komt voor veel instellingen nog het probleem bij dat zij met een stapeling van bezuinigingen worden geconfronteerd. Er is niet alleen minder geld beschikbaar voor de landelijke cultuurnota, ook gemeenten bezuinigen in de cultuursector.

De raad constateert dat veel instellingen die voorheen uit andere middelen werden gesubsidieerd, nu worden doorverwezen naar de Cultuurnota. 'Deze subsidieverzoeken heeft de raad noodgedwongen negatief geadviseerd. De Cultuurnota is niet het geschikte middel om al deze klappen op te vangen', schrijft de raad. De raad doet een 'klemmend beroep' op staatssecretaris Van der Laan (OCW) om met een oplossing te komen.

Bron:



Zie het origineel
Persbericht Raad voor Cultuur

Meer informatie:
Aanvullend advies


© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst