Partij van de Arbeid


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 318 3025 / Fax 070 318 2800


Den Haag, 22 juni 2004


Burgemeester tussen bevolking en bestuur


Een advies van de PvdA-projectgroep Democratische en Bestuurlijke Vernieuwing


Het bestuur van de Partij van de Arbeid heeft in 2003 een aantal projectgroepen ingesteld, die het bestuur moeten adviseren over brandende kwesties in de samenleving waarover de PvdA haar standpunten opnieuw tegen het licht wil houden en waarvoor zij nieuwe oplossingen wil onderzoeken.


Maandag 21 juni heeft de projectgroep Democratische en Bestuurlijke Vernieuwing haar (deel)rapport Burgemeester tussen bevolking en bestuur aangeboden aan het partijbestuur. Deze projectgroep staat onder leiding van Rudy Andeweg, hoogleraar politicologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Verder hebben daar zitting in de Tweede-Kamerleden Niesco Dubbelboer, Mariëtte Hamer en Klaas de Vries, de Haagse wethouder Jetta Klijnsma en Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter van Amsterdam-stad.


De projectgroep is in het najaar van 2003 aan de slag gegaan. Er werden discussies georganiseerd over staatkundige vernieuwing, met deskundigen en met PvdA-leden tijdens regionale bijeenkomsten. Tevens werd leden en niet-leden de mogelijkheid geboden via een speciale website te reageren op vier modellen die in het rapport Burgemeester tussen de bevolking en bestuur verder zijn uitgewerkt.


De leden van de projectgroep zijn het eens over het feit dat voortzetting van de wijze waarop burgemeesters nu worden aangesteld, benoeming door de Kroon, niet wenselijk is.


Zij vonden dat in geval van een verkiezing van de burgemeester door de Gemeenteraad, óf bij verkiezing van de burgemeester door de bevolking dat altijd onder bepaalde voorwaarden dient te geschieden. Ook meent de voltallige commissie dat, ongeacht het te kiezen alternatief, invoering daarvan niet vóór het jaar 2010 kan plaatsvinden. Gemeenten raken anders belast met een opeenstapeling van bestuurlijke veranderingen en bovendien geeft een latere invoering de mogelijkheid, indien noodzakelijk, de Grondwet aan te passen.


Mede om deze redenen adviseert de projectgroep het voorstel van het kabinet, zoals dat nu voorligt, af te wijzen.


Een en ander afwegende, is een meerderheid van de projectgroep van mening dat verkiezing door de bevolking de voorkeur verdient, terwijl een minderheid van de projectgroep voorkeur uitspreekt voor verkiezing door de raad.


De projectgroep wijst erop dat het zeker van belang is om stappen te zetten die leiden tot een wijziging in het huidige benoemingsbeleid van burgemeesters. Zij meent dat de PvdA daartoe nu een keuze zal moeten maken tussen verkiezing door de gemeenteraad of door de bevolking.


Het Partijbestuur van de PvdA ziet het rapport van de projectgroep Andeweg als een goede basis voor een verdere discussie in de partij. Deze discussie wordt opgepakt tijdens het Politiek Forum dat 26 juni gehouden wordt. Daarnaast heeft het Partijbestuur besloten om in het vroege najaar van 2004 een ledenraadpleging over de gekozen burgemeester te houden.


De uitkomst daarvan geldt als zwaarwegend advies aan de PvdA-fractie in het parlement. Voorafgaand aan de ledenraadpleging wordt in september opnieuw een aantal


partijbijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd.


Mededeling voor de redacties:


Als u belangstelling heeft voor het (deel)rapport van de projectgroep Andeweg, kunt u dat aanvragen bij de afdeling voorlichting PvdA, 070-318 2698 / 318 2696


Meer verdere informatie: Altie Blanken tel. 06 215 66 951


Disclaimer


Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met de Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040
If you can't access the link, please contact Stafdienst Voorlichting Phone 070-3183040