Opnieuw medewerking publiek gevraagd in moordzaak Mariëlla de Geus

Gouda 23-06-2004 - Ruim tweeëneenhalf jaar geleden, op zondagochtend 4 november 2001, werd de Goudse studente Mariëlla de Geus verkracht en vermoord aangetroffen in het gras van de parkeerplaats De Potterspoort in Gouda. Uit onderzoek is vast komen te staan dat de vrouw in de vroege ochtend tussen 5.00 en 6.00 uur moet zijn vermoord. Tot op heden is dit misdrijf onopgelost gebleven. Politie Hollands Midden roept opnieuw de hulp van het publiek in.

Direct nadat het lichaam van Mariëlla op zondagochtend 4 november op de parkeerplaats was aangetroffen is de Politie Hollands Midden een uitgebreid onderzoek gestart. Enkele weken na de moord heeft de politie een 21-jarige man uit Gouda aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het onderzoek ging ondertussen door, omdat vermoed werd dat er een tweede verdachte bij betrokken was. De 21-jarige man heeft enkele maanden in voorlopige hechtenis gezeten. Zowel de rechtbank als het gerechtshof heeft de man inmiddels geheel vrijgesproken.

In het onderzoek zijn inmiddels enkele duizenden personen gehoord en is van honderden personen DNA afgenomen. Ondanks inspanningen van de politie heeft dat vooralsnog niet geleid tot aanhouding van een andere verdachte. Daarom roepen politie en justitie opnieuw de hulp van het publiek in.

Vrijdag 25 juni wordt op de regionale televisiezender RTV West een opsporingsbericht uitgezonden. Maandag 28 juni besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak.

Wat zijn de feiten? In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 november 2001 heeft Mariëlla de Geus rond het tijdstip van 05.00 uur de sociëteit So What aan de Vest in Gouda verlaten. Zij ging met de fiets op weg naar huis, normaal gesproken enkele minuten fietsen. Gewoonlijk reed zij vanaf So What over de Raam en de parkeerplaats de Potterspoort rechtdoor naar de brug bij het Bolwerk. Over de brug rechtsaf was de woning van Mariëlla. Zover is zij echter niet gekomen. Op de parkeerplaats de Potterspoort werd ze vermoord.

De politie wil graag antwoord op de volgende vragen:

· Tussen ongeveer 04.15 en 05.00 uur hebben meerdere personen over De Potterspoort gelopen en gefietst. Ook zijn er enkele auto's van de parkeerplaats weggereden. De politie zoekt deze personen als mogelijke getuigen in deze zaak. Wie kan informatie verstrekken over deze personen?

· Omstreeks 04.30 uur liet een man van middelbare leeftijd een klein wit hondje uit op de hoek van de Turfsingel en de Moordrechtse Verlaat. De politie wil deze man graag spreken en vraagt hem zich te melden. Mogelijk kan iemand anders informatie verstrekken over deze man?

· Omstreeks 05.00 uur bevond zich een man op De Potterspoort, nagenoeg op de plaats waar later het slachtoffer werd aangetroffen. Van de man is het volgende signalement bekend: lengte tussen 1.70 à 1.80 m, stevig postuur, donkere kleding, o.a. bestaande uit een jack en een muts. Wie kan informatie verstrekken over deze man?

· Het lijkt erop dat Mariëlla zich verzet heeft tegen haar belager(s) waardoor deze perso(o)n(en) zichtbare verwondingen zou(den) kunnen hebben opgelopen aan gezicht, armen of handen. Wie heeft toentertijd bij andere personen dit soort verwondingen geconstateerd?

· De door Mariëlla gebruikte fiets werd op 8 december 2001 aangetroffen in het vijvertje, gelegen tussen de PC Hooftstraat en de Schielandse Hoge Zeedijk. Tot op heden is niet bekend wanneer en door wie deze grijze damesfiets van het merk Gazelle, type Primeur in deze vijver is gegooid. Wie heeft iemand met een dergelijke damesfiets bij de vijver gezien of mogelijk elders in Gouda?

Het onderzoeksteam komt sowieso graag in contact met personen die in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 november 2001 tussen 04.00 en 06.30 uur in de binnenstad van Gouda zijn geweest en die nog niet gehoord zijn in het kader van het onderzoek, ook als men denkt niets bijzonders gezien te hebben.

Kunt u de politie informatie geven betreffende een of meer van de bovenstaande vragen, of beschikt u over andere informatie over dit misdrijf, dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam op telefoonnummer 0182 - 587 764. Ook bestaat de mogelijkheid anoniem informatie te geven via de M-lijn (Meld Misdaad Anoniem) op telefoonnummer 0800-7000.

De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft voor de tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf een beloning van 15.000,- uitgeloofd.