COBRA MUSEUM

Schenking Karel Appel aan Cobra Museum

Karel Appel heeft zijn metershoge sculptuur 'The Fountain' uit 1992 geschonken aan het Cobra Museum voor Moderne Kunst. De kunstenaar is van mening dat het beeld juist in het Cobra Museum zeer op z'n plaats is. Het beeld diende als maquette voor het gelijknamige waterkunstwerk dat sinds het voorjaar 2001 op het Sandbergplein staat, bij de entree van het museum. Ook komt het beeld volgens Appel goed tot z'n recht in de ruimten en het daglicht van het museum. In het Cobra Museum vond in april 2001 een grote tentoonstelling plaats van Karel Appels beelden uit de periode 1936 - 2000.

Het Cobra Museum is bijzonder verheugd over deze royale schenking. Met de toevoeging van dit beeld aan de collectie,die recent ook uitgebreid werd met het vroege spijkerbeeld 'Staande figuur' uit 1947, kan het verband tussen een vroeg en laat beeld van Karel Appel prachtig zichtbaar worden gemaakt. Het nieuw verworven beeld is deze week al te zien.

The Fountain, 1992
gips, papier mâché, gevonden objecten, acryl en hout 305 x 248 x 250 cm
In de sculptuur 'The Fountain' zijn elementen terug te vinden die Karel Appel regelmatig gebruikt; symbolen die verwijzen naar het boerenlandleven van Toscane waar nog rust heerst. De grote vogel bovenin het beeld staat voor de vrijheid, terwijl de arm met vuist de kracht weergeeft. In tegenstelling met het landleven, de stadsmens met een hoed als symbool.

Karel Appel is vooral bekend als schilder. Toch heeft hij vanaf het begin van zijn carrière ook beelden gemaakt. Zijn beeldhouwkunst heeft hij altijd als gelijkwaardig gepresenteerd. De loopbaan van Appel wordt gekenschetst door het streven vaste patronen te vermijden. Als een rode draad door zijn werk loopt het zoeken naar een haast fysieke confrontatie van de werkelijkheid met toevallige vondsten, om op die manier oerbeelden in zichzelf los te maken. Die kunnen te maken hebben met vroegere belevenissen, maar ook tot stand komen uit de inspiratie van het 'objet trouvé'. Dit laatste geldt in het bijzonder voor de recente sculpturen.