Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zeeuws geen minderheidstaal

Zeeuws geen minderheidstaal

23 juni 2004

Het Zeeuws kan niet worden erkend als een zelfstandige regionale taal in de zin van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Dit staat in een brief die minister Remkes (BZK) aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland heeft gezonden.
---

Volgens het Zeeuwse college zou het Zeeuws recht op erkenning hebben, omdat de situatie van het Zeeuws volgens haar vergelijkbaar is met Limburgs en het Nedersaksisch. Van de erkenning van het Limburgs en het Nedersaksisch zou naar het oordeel van Gedeputeerde Staten dan ook een precedentwerking uitgaan.

Remkes is het oneens met standpunt van het Zeeuwse college. Hij wijst erop dat de Raad van Europa uitdrukkelijk geeft bepaald dat dialecten van de officiële taal of talen van een land niet kunnen worden aangemerkt als een zelfstandige regionale taal in de zin van het Handvest. In tegenstelling tot het Nedersaksisch en het Limburgs zijn de Zeeuwse dialecten vanouds dialecten van het Nederlands. Er is daarom geen sprake van gelijke gevallen, zodat erkenning op basis van het gelijkheidsbeginsel niet aan de orde is.
---

---

---

---