Ministerie van Algemene Zaken

Aan de Voorzitter van de Postadres Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20001 Plein
2500 EA Den Haag DEN HAAG Bezoekadres
Binnenhof 19, Den Haag

Datum Kenmerk Onderwerp
23 juni 2004 04M466680 Antwoord op vraag van Mw. Kant (SP)

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van de vraag van de geachte afgevaardigde mevrouw Kant, gesteld tijdens de Regeling van werkzaamheden op 9 juni jl., over "persoonlijke coaches" van bewindspersonen, bericht ik U als volgt.

Als bekend kan een coach voor iedereen in een bepaalde fase van zijn of haar loopbaan van betekenis zijn als ondersteuning bij het professioneel functioneren. Het benutten van een coach komt meer en meer voor in bedrijven en (overheids-) organisaties. Het is te beschouwen als een (specifieke) vorm van training, cursus of opleiding.

Het is in overeenstemming met het "Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen", dat een dergelijke vorm van ondersteuning door het ministerie wordt aangeboden als daar behoefte aan is. Veelal zal deze ondersteuning incidenteel en in de tijd beperkt zijn. De bewindspersoon is daarvoor zelf verantwoordelijk en kan daarin door de secretaris-generaal van het ministerie geadviseerd worden.

Minister Zalm wordt, telkens voor een vooraf bepaalde periode, door een coach ondersteund ten behoeve van zijn functioneren als minister. Ook minister Van der Hoeven wordt daartoe ondersteund door een coach, gedurende een vooraf bepaalde periode. Tot voor kort maakte ook minister Verdonk enige tijd gebruik van een coach. Staatssecretaris Schultz van Haegen beëindigde de gesprekkenreeks met een coach enkele maanden geleden. De kosten komen ten laste van het budget van het desbetreffende ministerie. De overige bewindspersonen maken t.l.v. de rijksbegroting geen gebruik van een coach ter ondersteuning.

Een dergelijke coach is niet een politiek assistent, waarover de Kamer reeds eerder is geïnformeerd.

Los van bovenstaande, kan iemand - ook een bewindspersoon - natuurlijk altijd voor zijn of haar eigen, persoonlijke ontwikkeling en voor eigen rekening af en toe een vertrouwenspersoon, begeleider of "coach" raadplegen. Mij is bekend dat staatssecretaris Rutte dat doet.

Ik ga er vanuit U hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De MINISTER-PRESIDENT,
Minister van Algemene Zaken,

Mr. Dr. J.P.Balkenende

Pagina

2/2