Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 juni 2004


Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over de weigering van ambassades om reisdocumenten te verstrekken


* In hoeverre strekt de inspanningsverplichting van de heer X om aan documenten te komen, waaruit zijn identiteit en nationaliteit blijken? Kunt u specifiek aangeven wat nog de mogelijkheden zijn voor de heer X om zijn identiteit en nationaliteit aan te tonen, indien er geen familieleden verblijven in Ethiopië, Eritrea en Sudan om hem hierbij te helpen?


* Kunt aangeven in welk ander land de toelating van de heer X is gewaarborgd, indien Ethiopië, Eritrea en Sudan hem niet toelaten, dan wel geen laissez-passer verstrekken om terug te kunnen keren naar een van deze landen?


* Is het waar dat het bezoek van de heer X op 11 mei jl. aan de Ethiopische ambassade, dat op initiatief van de IND heeft plaatsgevonden, niet heeft geleid tot afgifte van een laissez-passer? Hoe wil de IND de terugkeer faciliteren, indien de ambassades van Ethiopië, Eritrea en Sudan weigerachtig zijn om een reisdocument af te geven?


Aanvullende vragen op eerder gestelde vragen over de weigering van de Eritrese ambassade aan de heer X een reisdocument af te geven, Aanhangsel Handelingen, nr. 1482, vergaderjaar 2003-2004.