Provincie Zuid-Holland




Kwaliteit milieuhandhaving Zuid-Holland verbetert

Inhaalslag bij 18 achterblijvers wordt ingezet

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland concluderen in hun rapportage Tussenmeting Zuid-Holland dat de kwaliteit van de milieuhandhaving in de provincie verbetert. Het rapport is opgesteld op basis van een onderzoek naar het realiseren van verbeteringen in de milieuhandhaving. Begin 2004 zijn 91 overheden in de provincie van start gegaan om hun handhaving te professionaliseren. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten, waterschappen en de provincie op koers liggen. Voor 18 gemeenten is het zaak alle zeilen bij te zetten om voor 1 januari 2005 het vereiste kwaliteitsniveau te bereiken.

In mei 2004 heeft een tussenmeting naar het op orde krijgen van een meer professionele milieuhandhaving bij provincie, gemeenten en waterschappen plaatsgevonden. Daaruit blijkt dat het merendeel van de organisaties in Zuid-Holland goed op weg is het landelijk vastgestelde kwaliteitsniveau te realiseren. Het beeld van Zuid-Holland wijkt daarbij niet af van het landelijke beeld: in iedere provincie zijn enkele achterblijvers. Veelal gaat het om organisaties die ook in de nulmeting in 2003 geen goede score hebben behaald.

KwaliteitsniveauDe provincie Zuid-Holland zet zich ervoor in om de organisaties die nog te weinig voorgang hebben geboekt, te stimuleren om op 1 januari 2005 op een minimum vereist kwaliteitsniveau te zitten. Met de gemeenten Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer, Voorschoten, Alkemade, Rijnwoude, Jacobswoude, Liemeer, Nieuwkoop, Ter Aar, Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Hillegom, Lisse, Voorhout, Sassenheim en Noordwijk worden hierover afspraken gemaakt. Deze afspraken moeten er toe leiden dat de gemeenten in 2004 nog veel verbeteracties oppakken en afronden. Tevens moeten de gemeenten voor 1 oktober 2004 een plan van aanpak opstellen om het verbetertraject ook in 2005 te laten doorlopen.

AchtergrondIn 2002 is landelijk tussen de ministers van VROM en Verkeer & Waterstaat, de provincies, gemeenten en waterschappen afgesproken een verbetertraject te starten voor de handhaving van milieuregels in Nederland. Dat overal in het land nog heel wat te verbeteren viel, bleek in 2003 in een zogeheten nulmeting. Daaruit bleek dat nog te weinig overheden hun handhavingsactiviteiten uitvoeren volgens een planmatige aanpak waarin het in beeld brengen van risico's een centrale plaats inneemt. De provincies hebben in dit project de regierol.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22