Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 23 juni 2004

Doorbraak aanpak fraude detailhandel

CBP akkoord met plan RND voor het waarschuwingsregister interne fraude

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), na een diepgaand onderzoek, een verklaring omtrent rechtmatigheid gegeven voor het waarschuwingsregister ter voorkoming en bestrijding van fraude in de detailhandel. Dit betekent dat het plan van de RND om fraude te bestijden kan worden uitgevoerd. De toestemming van het CBP is een mijlpaal in de uitvoering van het convenant met de 20 afspraken die de Rijksoverheid met de detailhandel in januari 2003 heeft afgesloten voor een harde aanpak van winkelcriminaliteit.

De komende maanden zal gewerkt worden aan het opzetten van de Stichting Fraudeaanpak Detailhandel, de automatisering van de gegevensverwerking (on-line registreren / raadplegen), het screenen en aansluiten van de deelnemende winkelbedrijven en het invoeren van fraudegevallen. Leden van de RND hebben voorrang bij het aansluiten en raadplegen van de gegevens. Er is veel belangstelling van winkelbedrijven, winkelpersoneel voor het waarschuwingsregister en uit het buitenland is veel interesse. De RND is de eerste winkeliersorganisatie in Europa die op deze wijze fraude aan gaat pakken.

Uit eigen onderzoek en vergelijking met internationale informatie blijkt dat diefstal door het winkelpersoneel veel voorkomt. Winkeldiefstal in 2003 bedraagt circa 520 miljoen euro, het aandeel door stelend winkelpersoneel wordt ingeschat op 30 tot 40%. Het is een relatief kleine groep stelselmatige fraudeurs die de RND wil aanpakken met de centrale registratie. Op basis van eigen gegevens van de RND gaat het om 3.000 tot 4.000 fraudeurs op een totaal personeelsbestand in de detailhandel van 750.000 medewerkers (circa 0,5%). Diefstal door het eigen personeel vormt een probleem in de detailhandel. In 2003 ging het om een directe financiële schade van 210 miljoen euro, maar ook indirecte schade zoals onrust op de werkvloer en verstoorde relaties tussen de werkgever en het personeel. Winkelbedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met fraudeurs, die van filiaal naar filiaal trekken en in een korte periode grote schade aanrichten. Met behulp van een waarschuwingsregister kunnen werkgevers de integriteit van sollicitanten nagaan en voorkomen dat fraudeurs opnieuw schade aanrichten.

In het bijgevogde document treft u meer informatie over het 'Waarschuwingsregister ter voorkoming en bestrijding van fraude in de detailhandel'.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht