Ingezonden persbericht


Persbericht

Groningen, 23 juni 2004

Amerikaanse overheid test anthrax-medicijnen van IQ Corporation

Het Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het Department of Health and Human Services (DHHS) van de Amerikaanse overheid zal de twee antistoffen tegen anthrax, die ontwikkeld zijn door het Groningse biotechbedrijf IQ Corporation, uitvoerig gaan testen. Als de antistoffen aan de verwachtingen voldoen, is de kans groot dat ze deel gaan uitmaken van het zogeheten Bioshield-programma. Dit is een door de Amerikaanse overheid aangelegde voorraad van geneesmiddelen, die de bevolking moet beschermen tegen bioterrorisme en biologische oorlogsvoering.

De twee Amerikaanse overheidsinstellingen, CDC en DHHS, zullen twee antistoffen testen die IQ Corporation ontwikkeld heeft om de dodelijke gifstof te neutraliseren die de anthraxbacterie in het menselijke lichaam aanmaakt. Dit dodelijke gif (Lethal Toxin) bestaat uit twee componenten: het 'Protective Antigen' (PA) en de dodelijke 'Lethal Factor' (LF). Het PA is op zich niet giftig, maar bindt zich aan menselijke cellen. De dodelijke LF-component bindt zich weer aan het PA en kan alleen zo de menselijke cel binnendringen. IQ Corporation heeft tegen beide toxinecomponenten een volledig humane antistof ontwikkeld; Anthraxumab® tegen PA, en een anti-LF tegen de giftige LF-component. Beide antistoffen zijn afzonderlijk in staat het Lethal Toxin volledig te neutraliseren.

Voor zover bekend is de test van het CDC de eerste test met een antistof tegen de LF-component. Op dit moment worden er volgens dr. Herman Groen, Chief Scientific Officer van IQ Corporation, door meerdere bedrijven monoklonale antistoffen tegen de PA-component ontwikkeld. Biodefense-specialisten vrezen echter, dat het PA-molecuul genetisch veranderd kan worden, waardoor de antistoffen tegen de PA-component niet meer werken. IQ Corporation heeft daarvoor een oplossing ontwikkeld", licht Groen toe. "Onze anti-LF antistof is de eerste menselijke antistof die de LF-component herkent en het Lethal Toxin neutraliseert. Dus zelfs als PA opzettelijk genetisch veranderd wordt, waardoor het eventueel niet meer door de antistoffen herkend wordt, is onze antistof nog steeds in staat het Lethal Toxin te neutraliseren en mensen te genezen die met anthrax besmet zijn. De combinatie van de twee antistoffen is dus zeer effectief bij de behandeling van anthrax."

Uit onderzoek is gebleken, dat één injectie met Anthraxumab toegediend een aantal uren na de besmetting, met 30 tot 40 keer de dodelijke hoeveelheid anthrax-sporen, voldoende was om alle geïnfecteerde dieren te genezen. De antistof tegen de LF-component bleek net zo effectief bij het neutraliseren van het Lethal Toxin als Anthraxumab.

Volgens Roland Lageveen, CEO van IQ Corporation, hebben de anthrax-brieven, die in 2001 in Amerika verstuurd werden en die het leven kostten aan vijf mensen, duidelijk gemaakt dat de nu toegepaste behandeling met antibiotica tegen de anthrax-bacterie aangevuld moet worden met het toedienen van antistoffen die het gif neutraliseren. "Het voordeel van de behandeling met onze antistoffen is dat zij niet alleen direct effectief zijn bij besmetting, maar ook preventief toegepast kunnen worden", zegt Lageveen. "Het feit, dat het CDC onze antistoffen gaat testen, toont aan dat er behoefte is aan een medicijn voor mensen die blootgesteld zijn aan anthrax of die de kans lopen daaraan blootgesteld te worden. Daardoor vervalt ook de noodzaak om kostbare programma's voor de vaccinatie van hele bevolkingsgroepen tegen anthrax uit te voeren."

IQ Corporation werkt momenteel aan de registratie van Anthraxumab en het anti-LF product bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en bij de European Medicines Agency (EMEA).


---

Noot voor de pers: meer informatie over IQ Corporation vindt u op www.iqcorporation.nl. U kunt ook contact opnemen met Herman Groen, Chief Scientific Officer (h.groen@iqtherapeutics.nl) of met Roland Lageveen (r.lageveen@iqcorporation.nl), Chief Executive Officer van IQ Corporation, telefoon: 050.5757010.

Nederlands perscontact: Wisse Kommunikatie, Hubert Wisse, telefoon: 026.4431523 of per e-mail: hubert-wisse@wisse-worldcom.nl.

Over IQ Corporation
IQ Corporation (IQ) is een Nederlands biotechnologiebedrijf dat gevestigd is in Groningen. Het bedrijf biedt werk aan 25 mensen en bestaat uit twee onderdelen: de divisie 'Products' en de divisie 'Therapeutics'. IQ Corporation streeft ernaar op een winstgevende manier een bijdrage te leveren aan de menselijke gezondheidszorg door de ontwikkeling en wereldwijde marketing van innovatieve producten voor diagnose en therapie. IQ Therapeutics heeft recentelijk een methode ontwikkeld voor het genereren van volledig menselijke antistoffen uit geïmmuniseerde donoren. Deze Cloning the Human Response® technologie maakt de productie van volledig menselijke antistoffen voor therapeutische en profylactische toepassing voor een groot aantal indicaties mogelijk. Een groot deel van de omzet van IQ Corporation is afkomstig van IQ Products, de divisie die zich bezighoudt met de verkoop van verschillende producten voor humane diagnostiek.