Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond zegt vertrouwen in directie op

Mismanagement op Terra College: ontslaggolf dreigt

Utrecht, 23 juni 2004. De Algemene Onderwijsbond heeft het vertrouwen in de directie van het Terra College opgezegd en wil alleen nog praten met het bestuur van de school. Aanleiding is de brief die de directie begin deze week stuurde aan het personeel. Hierin staat dat 50 tot 70 full time arbeidsplaatsen op de tocht staan, boven op het niet verlengen van de tijdelijke contracten. Volgens de AOb ligt de oorzaak hiervan voornamelijk bij verkeerd management: te optimistische prognoses over leerlingenaantallen en het te laat onderkennen van financiële problemen die uit de fusie zijn voortgekomen. Het personeel is hiervan de dupe.

Het Terra College is begin dit schooljaar ontstaan uit een fusie. De fusiepartners gingen er van uit dat het leerlingenaantal met tweehonderd zou toenemen. Dit, terwijl de tendens is dat leerlingen buiten de stadscentra op school gaan. Nu blijkt dat het leerlingenaantal niet is toegenomen, maar juist afgenomen. In deze fusieovereenkomst zijn verder afspraken gemaakt over een zogenaamde bruidschat. Nog geen jaar later blijkt een groot deel van dit geld niet te traceren. De financiële reserves zijn hierdoor zo klein dat een goed sociaal plan moeilijk te realiseren zal zijn. Martin Knoop, dagelijks bestuurder AOb: "De directie van het Terra College heeft deze problemen veel te laat opgemerkt. Hiervan is het personeel de dupe. En dat terwijl, zo wordt op de school gezegd, rond kerstmis al bekend was dat het aantal aanmeldingen tegenviel."

In de fusieovereenkomst is ook een voortschrijdende werkgarantie van twee jaar afgesproken. In de brief aan het personeel wordt over ontslag per 1 augustus 2005 gesproken. In het gesprek tussen bonden en bestuur wil de AOb inzicht krijgen in de financiële situatie van de school, inclusief het verschil tussen toegezegde en feitelijke bedragen die de school in de fusie heeft meegekregen als startkapitaal. Doel is het behoud van zoveel mogelijk arbeidsplaatsen en een goed sociaal plan voor de uiteindelijk boventallige werknemers.

Net als alle andere scholen in Nederland krijgt het Terra College te maken met forse bezuinigingen vanuit de overheid op onder andere achterstandsgelden. Martin Knoop, AOb: "Bij het Terra College komt een aantal tegenvallers bij elkaar, dat zal niemand ontkennen. Maar met een goed management had men dit eerder zien aankomen en had het niet zulke desastreuze gevolgen hoeven hebben voor het personeel. Dit gun je niemand: na zo'n zwaar jaar vlak voor je vakantie te horen krijgen dat je misschien ontslagen wordt."

Het gesprek tussen de bonden en het bestuur vindt plaats op voor dinsdag 29 juni aanstaande.


---
Meer informatie:
Marc Mathies

(pers)voorlichter AOb
030 2989210 of 06 53410159

Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW UTRECHT

bekijk ook onze website: www.aob.nl