ABU

Eerstedagmelding leidt tot lastenverzwaring en lost fraude niet op (23-6-2004)

De zogeheten Eerstedagmelding waar de Tweede Kamer morgen over debatteert, zal de illegale tewerkstelling niet terugdringen. De melding leidt louter tot een onaanvaardbare stijging van lasten. Dit stelt de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) naar aanleiding van het voornemen van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkgevers te verplichten een dienstverband met een nieuwe werknemer al op de eerste dag door te laten geven aan de Belastingdienst.

De uitzendbranche wordt de dupe van een algemene wet die het kabinet wil doorvoeren in het kader van de strijd tegen fraude. Van de twee miljoen arbeidscontracten die per jaar in Nederland worden afgesloten, neemt de uitzendbranche 55 procent voor zijn rekening. Wanneer elk dienstverband moet worden gemeld voordat de uitzendkracht aan de slag gaat, leidt dat tot vertraging en zullen 15.000 intercedenten minimaal
1,1 miljoen extra handelingen moeten verrichten.

Door te verwachten dat elk nieuw contract wordt gemeld voordat de uitzendkracht aan het werk gaat, zadelt de overheid de uitzendondernemingen op met miljoenen euro's aan administratieve lasten. 'Alle ICT-systemen moet worden vervangen, intercedenten krijgen andere verantwoordelijkheden en de communicatie tussen hoofdkantoren en vestigingen verandert volledig. Invoering van een nieuw ICT-systeem kost niet alleen miljoenen euro's, maar zal ook maanden van voorbereiding vergen,' aldus drs. A. (Aart) van der Gaag, directeur van de ABU.

De overheid meent met de invoering van de Eerstedagmelding fraude te bestrijden. 'Daarbij gaat men ervan uit dat malafide bedrijven ook keurig alle nieuwe dienstverbanden melden. Dat is natuurlijk een idiote gedachte', stelt Van der Gaag. 'Fraudeurs melden nu niet, dus dan ook niet. Bonafide bedrijven leggen nu keurig alles al vast. In hun administratie is precies te zien wanneer iemand begonnen is.'

De ABU pleit dan ook voor een uitzonderingspositie waarbij de weekmelding zoals die nu in de uitzendbranche geldt, blijft bestaan. Bij de weekmelding worden uitzendkrachten een keer per week doorgegeven. Dit systeem werkt goed, neemt geen foutmeldingen mee van uitzendkrachten die niet zijn komen opdagen en is correctievrij.

Om de mening van de ABU kracht bij te zetten, ontvangen de kamerleden vandaag een pamflet waarin wordt opgeroepen een uitzonderingspositie in te bouwen voor de uitzendbranche. Het pamflet draagt een slinger van poppetjes, symbool voor de uitzendkrachten die niet meteen aan het werk kunnen, maar die moeten wachten tot de melding is gemaakt.
---

Voor de redactie,