Time : 1:35:54 PM
Date : Wednesday, June 23, 2004
Sender Name: BELGISCHE BROUWERS - BRASSEURS BELGES

Algemene vergadering van de unie van 'Belgische Brouwers'.

RESULTATEN 2003:De Belgische Brouwers varen op koers.

Brussel, 23 juni 2004 - Op haar algemene vergadering heeft de unie van de 'Belgische Brouwers' de heer Theo VERVLOET aangesteld tot nieuwe voorzitter.
De unie heeft ook de resultaten van de brouwerijsector voor 2003 bekendgemaakt.

Uit deze resultaten blijkt dat de consumptie stabiel blijft en dat de export sterk blijft groeien. België versterkt dus zijn verdiende imago van 'bierparadijs'.

Anderzijds zijn de brouwers de belangrijkste investeerders in de voedingsindustrie en hebben ze, volgens het Planbureau, een reële impact op het BNP en de directe en indirecte tewerkstelling.

De economische situatie van de Belgische brouwerijsector wordt samengevat in het juninummer van het Brouwersblad, het tijdschrift van de Belgische Brouwers (zie ook www.brouwersblad.be).


***

Een nieuwe voorzitter voor de unie van Belgische Brouwers.

De algemene vergadering van de 'Belgische Brouwers' heeft een nieuwe voorzitter verkozen, de heer Theo VERVLOET (zie foto in attachment of op www.pressreleases.be) in opvolging van de heer Yannick BOES. De Heer Theo
VERVLOET werd geboren in 1946, is Graduaat Marketing & Distributie en Technisch ingenieur in Biochemie en Voeding. Zijn ervaring bij meerdere Belgische brouwerijen gaat terug tot 1972. Vandaag is hij de Gedelegeerd bestuurder van Affligem Brouwerij bds NV te Opwijk. Zijn mandaat als voorzitter van de brouwersfederatie geldt voor een termijn van 3 jaar.

Overzicht van de brouwerijsector in 2003:

De algemene trends van de resultaten van 2003, die betrekking hebben op 115 brouwerijen, wijzen op een stabilisatie van het verbruik, een dynamische export en een stijgende import. Na de moeilijke jaren '90 heeft de brouwerijsector dus opnieuw een evenwicht gevonden (Tabel 4
- zie attachment op www.pressreleases.be).

De export stijgt met 3,04 % ten opzichte van 2002.

Hoewel de export minder sterk stijgt dan in 2002, bereikten we in 2003 een nieuw hoogtepunt, met meer dan 6,7 miljoen hectoliter Belgisch bier dat buiten onze grenzen werd verkocht, 199.000 hl meer dan in 2002 (Tabel 1). In het totaal is dus 43,05% van de productie bestemd voor het buitenland, waarvan 92% voor de landen van de Europese Unie. Opmerkelijk is dat België 38,4% meer bier heeft uitgevoerd naar de Verenigde Staten, wat ons land op de 7e plaats brengt in het internationale klassement van landen die bier uitvoeren naar de VS (Tabel 7).

De import is sterk gestegen ten opzichte van vorig jaar, er werd 279.000 hl meer buitenlands bier ingevoerd. Voor het eerst overschrijden de geïmporteerde bieren de kaap van 10%. Er werd vooral meer Duits bier ingevoerd (Tabel 8).

Het bierverbruik per inwoner blijft stabiel. (Tabel 3)

Hoewel het verbruik een lichte stijging van 33.814 hl vertoont, blijft het bierverbruik in België stabiel met 96 liter per inwoner. (Tabel 1)

Pils, geuze en fruitbieren doen het echter uitstekend (Tabel 9).

De trends die eerder op de markt werden waargenomen, worden bevestigd: stijging van het verbruik thuis (+ 1,09%, hetzij 44,09%) en daling van het verbruik in de horeca (-1,09%, hetzij 55,91%) - (Tabel 10).

De Belgische brouwerijen zijn de grootste investeerders in de voedingssector.

Op basis van de herziene NACEBEL 2003 stegen de investeringen van de brouwerijen met 9,3% tegenover 2002 en staan ze op de eerste plaats in de Belgische voedingsindustrie. Een opmerkelijk feit, vooral omdat het gemiddelde niveau van de investeringen in de voedingsindustrie met 3,58% is gedaald (Tabel 18).

De omzet van de brouwerijen neemt eveneens met 6,4% toe, de omzet van de mouterijen stijgt met 7,6%, terwijl de gemiddelde groei van de voedingssector 1,85% bedraagt. (Tabel 19)

De brouwerijsector, een belangrijke werkgever.

De directe tewerkstelling in de sector is de laatste jaren stabiel gebleven (5.676 in 2001). De indirecte tewerkstelling die door de biersector wordt gegenereerd is belangrijker, rekening houdend met de gesegmenteerde distributie en het bierverbruik op verschillende niveaus (food/horeca). De directe en indirecte tewerkstelling wordt geraamd op 76.034 personen, bijna 2 % van de totale tewerkstelling in België.

Volgens de cijfers van het Federaal Planbureau is de brouwerijsector tevens direct en indirect verantwoordelijk voor 2,11 % van het Bruto Nationaal Product.

De Unie van de Belgische Brouwers is één van de oudste beroepsverenigingen in de wereld en groepeert alle brouwerijen van het land. Haar belangrijkste taak bestaat in de verdediging van de algemene belangen van de brouwerijsector en dit op economisch, sociaal en maatschappelijk vlak.
De Unie treedt op als officieel woordvoerder van de brouwerijen bij de regionale, nationale, Europese en internationale overheden. Haar actie betreft alle materies die belangrijk zijn voor de brouwerijnijverheid en vooral de promotie van het bier, preventie, het aspect 'gezondheid' en de kwaliteit van het bier.