Politie Zaanstreek-waterland


JUN-04
LOC: ZAANDAM, PLATAANLAAN

Aanhoudingen na aantreffen XTC laboratorium

De politie heeft zes verdachten aangehouden naar aanleiding van het aantreffen van een XTC laboratorium op 16 april van dit jaar. Alle verdachten, twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd tussen 19 en 57 jaar, zijn woonachtig in Zaandam. Een aantal verdachten is familie van elkaar. Zij zijn allen voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Met uitzondering van een 19-jarige vrouw, zitten alle verdachten nog vast.
Tijdens het onderzoek, dat na het aantreffen van het laboratorium werd ingesteld, konden de verdachten in april en mei worden aangehouden. De voorlopig laatste aanhouding werd afgelopen maandag verricht. Het onderzoek is nog niet afgerond. Het onderzoeksteam wacht nog op uitslagen van onderzoeken, die bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden verricht.

JUN-04
LOC: PURMEREND, STATIONSWEG

Verdachte van oude beroving aangehouden

De politie heeft een 19-jarige Purmerender aangehouden in verband met een vorig jaar, in de avond van 27 juli gepleegde beroving. De verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Bij de beroving werd een 16-jarige Purmerender onder bedreiging met geweld gedwongen zijn portemonnee en mobiele telefoon af te geven. De politie kwam de verdachte op het spoor tijdens een ander onderzoek. Daarbij werd de identiteit van de aangehouden verdachte bekend. Hij werd in verzekering gesteld.

15:11 22-JUN-04
LOC: PURMEREND, KOESTRAAT
Tas van bejaarde vrouw (81) gestolen
Gisterenmiddag werd de tas van een 81-jarige vrouw uit Purmerend uit haar fietstas gestolen. De vrouw had haar fiets voor een bankgebouw gestald om geld te halen. Toen zij bij haar fiets terug kwam deed zij haar tas in de fietstas en wilde wegfietsen. Toen bleek dat de achterband leeg was. Daarop ging de vrouw lopen. Even verderop ontdekte zij, dat haar tas was gestolen. Vermoedelijk heeft men met opzet de band leeg laten lopen om de tas makkelijker te kunnen stelen.
Een ieder die verdachte personen bij de fiets hebben gezien, wordt verzocht kontakt op te nemen met het wijkteam Purmerend Centrum via 0900-8844

15:48 22-JUN-04
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Verdachten van oplichting aangehouden
De politie heeft een 22-jarige en een 29-jarige man, beiden uit Amsterdam, aangehouden op verdenking van oplichting. Eén van hen probeerde met een vermoedelijk vals paspoort een telefoonabonnement af te sluiten, om zo in het bezit van een dure mobiele telefoon te komen. Bij een telefoonwinkel in Zaandam lukte dat, maar bij een tweede winkel niet. Het personeel vertrouwde het getoonde paspoort niet, waarna de man wegging. Hij werd gevolgd en men zag hem in een auto stappen waarin de andere aangehouden verdachte zat. De gewaarschuwde politie kon de auto met inzittenden op de Wibautstraat aanhouden. In de auto werd een tas aangetroffen waarin zich onder andere een aantal bankpassen en bankafschriften bevonden, die niet op naam van de verdachten stonden. Naar de herkomst daarvan wordt een onderzoek ingesteld. De verdachten werden in verzekering gesteld en zullen vrijdag voor de officier van justitie worden geleid.

03:40 23-JUN-04
LOC: PURMEREND, GILDEPLEIN
Inbreker overlopen
Een nog onbekende inbreker werd overlopen door een bareigenaar. De bar was reeds gesloten, maar nadat de eigenaar elders wat had gegeten, keerde hij daarnaar terug. In de bar trof hij toen een hem onbekende man aan, die hem vervolgens met een schroevendraaier bedreigde. De eigenaar wist hem deze te ontfutselen, waarna de inbreker kans zag via de voordeur weg te vluchten. De eigenaar en de inmiddels gewaarschuwde politie zochten de hele omgeving af naar de man, maar deze werd niet meer aangetroffen. In de bar stond een tas klaar met goederen uit de bar. De inbreker heeft geen kans meer gezien deze mee te nemen. Er worden dan ook geen goederen vermist. Wel is er schade door de inbraak ontstaan.

06:00 23-JUN-04
LOC: ZAANDAM
Aanhoudingen wegens openlijke geweldpleging
De politie heeft vanmorgen twee Zaandammers van 17 en 18 jaar in hun woningen aangehouden wegens openlijke geweldpleging. De jongens worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van een 31-jarige Zaandammer, afgelopen zondagavond op het Kalf in Zaandam. Zij waren de man, waarmee zij een eerder conflict hebben gehad, tegengekomen. Het slachtoffer werd toen bekogeld met stenen en getrapt en geslagen. Later in de ochtend meldde zich nog een 15-jarige Zaandammer, die ook bij de zaak betrokken zou zijn. Op de avond zelf was reeds een 22-jarige Zaandammer aangehouden. Alle verdachten hebben hun aandeel in de geweldpleging bekend en zijn na verhoor heengezonden.


Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-230604

20:00-00:30 22/23-JUN-04
ZAANDIJK, GUISWEG, DR JAN MULDERSTRAAT
KOOG AAN DE ZAAN, WEZELSTRAAT
MERCURIUSWEG, WORMER

Alcoholcontroles

Op de Mercuriusweg in Wormer en de A8 in Zaandam werden dinsdagavond laat twee drankrijders aangehouden. Eén van de twee, een 26-jarige bestuurder uit Wormer, had bijna anderhalf keer zoveel drank op als toegestaan. Het was niet de eerste keer dat de automobilist met drank op achter het stuur zat. Een paar jaar geleden had hij zijn rijbewijs al eens in moeten leveren wegens het rijden met een slok op. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. In Wormer werden in totaal zestig automobilisten gecontroleerd.
Op de A8 in Zaandam werd ook een drankrijder aangehouden. Een
In Koog aan de Zaan en Zaandijk hielden drie medewerkers van het verkeershandhavingsteam dinsdagavond rond 20:00 uur ook een alcoholcontrole. In totaal werden 46 blaastesten afgenomen. Geen van de bestuurders had (teveel) gedronken. Wel kreeg een bromfietser zonder helm een boete. Een andere bromfietser, die zijn voertuig flink had opgevoerd (meer dan 75 km per uur) , kreeg een proces-verbaal. Ten slotte werd ook een bestuurder bekeurd voor het rijden door rood. De automobilist passeerde de controleplaats en had meer oog voor wat er daar gaande was dan voor het verkeer. Hierdoor zag hij niet dat het verkeerslicht al even op rood stond.

LANDSMEER
00:33 23-JUN-04

Voor de tweede keer rijbewijs kwijt

Een 44-jarige automobilist uit Landsmeer moest in de nacht van dinsdag op woensdag zijn rijbewijs inleveren wegens het rijden met veel te veel drank op. De bestuurder had de limiet ruim tweeëneenhalf keer overschreden. De man bekende dat hij makkelijk had kunnen lopen omdat hij slechts een klein stukje verderop hoefde te zijn. Het was overigens de tweede keer dat hij zijn rijbewijs in moest leveren wegens rijden onder invloed. Tijdens de controle werden ongeveer twintig bestuurders gecontroleerd.

ZAANSTAD, A7/A8
9:00-12:00 23-JUN-04

Drie radardetectoren in beslag genomen

Woensdagochtend werden op de A8 in Oostzaan en de A7 in Wijdewormer in totaal drie radardetectoren in beslag genomen. De eigenaren hadden de radarverklikkers in hun auto ingebouwd. Met behulp van een speciale radardetector-detector, die het verkeershandhavingsteam van de politie sinds enkele weken in haar bezit heeft, werden de apparaten opgespoord.
Het hebben van een radardetector in de auto is sinds 1 januari van dit jaar verboden. Overtreders moeten niet alleen het apparaat inleveren, maar ontvangen bovendien een boete van E 250.


---- --