Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)


NMa constateert prijsdaling garnalen voor consument

23-06-2004 / 11:02

De prijs van Hollandse garnalen in de supermarkt is in 2003 met circa 11% gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van de NMa naar de prijsvorming van garnalen. Naar aanleiding van vragen van Tweede kamerleden en geluiden uit de garnalensector heeft de NMa een verkennend onderzoek gedaan naar de prijsvorming in de distributieketen van Hollandse garnalen. De NMa heeft gekeken of de lagere prijs die garnalenvissers ontvangen tot uiting komt in een lagere consumentenprijs. De resultaten van dit onderzoek kunt u lezen in de rapportage Prijsvorming van Garnalen.

De NMa heeft het volgende geconstateerd:

· De aanvoer van garnalen lag in 2003 circa 40% hoger dan in 2002;

· De gemiddelde aanvoerprijs lag circa 24% lager dan in 2002;

· De NMa constateert dat het aannemelijk is dat er sprake is van overcapaciteit;

· De prijs van garnalen in de supermarkt wordt niet alleen bepaald door de prijs van garnalen die vissers ontvangen, maar ook door o.a. verwerkings-, verpakkings-, en transportkosten.

· De gemiddelde inkoopprijs van supermarkten van garnalen is in 2003 met circa 15% gedaald;

· De gemiddelde consumentenprijs van garnalen is in de supermarkt met circa 11% gedaald. De prijzen in de verschillende supermarktketens variëren aanzienlijk. Een supermarkt is uiteraard vrij in het bepalen van de consumentenprijs;

· Aangezien de prijs voor garnalen slechts gedeeltelijk bepalend is voor de uiteindelijke consumentenprijs, is het aannemelijk dat de lagere aanvoerprijs op zijn minst voor een deel ten goede is gekomen aan de consument.

De NMa heeft op dit moment geen reden om aan te nemen dat wat de consumentenprijs van garnalen betreft de vrije marktwerking en prijsvorming wordt doorkruist door met de Mededingingswet strijdige gedragingen. De NMa wijst er in de rapportage nadrukkelijk op dat afspraken die in strijd zijn met de Mededingingswet geen oplossing vormen voor het bestaan van overcapaciteit.

De rapportage Prijsvorming van garnalen staat formeel los van het sanctiebesluit in zaak 2269/Garnalen, waarin de NMa de garnalengroothandel en -visserij beboette wegens prijsafspraken (zie ook het persbericht van . Tegen deze zaak is bezwaar aangetekend.