Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 23 juni 2004


Vragen van de leden Albayrak en Timmer (PvdA) aan de minister van Justitie


over cannabis, THC en de VN-verdragen


1. Bent u op de hoogte van de aanbeveling van het WHO Expert Committee van September 2002 dat THC, het voornaamste actieve bestanddeel van cannabis, en alle stereochemische varianten daarvan, overgeplaatst worden naar een lichter controleregime onder de 1971 Conventie, namelijk van Lijst II naar Lijst IV?


2. Klopt het dat de gebruikelijke procedure voor WHO-aanbevelingen voor een classificering van een bepaalde psychoactieve substantie onder één van de lijsten van het 1961 Enkelvoudig Verdrag of het 1971 Verdrag over Psychotrope Stoffen, is dat deze aan de VN-Commissie voor Verdovende Middelen (Commission on Narcotic Drugs, CND) wordt voorgelegd?


3. Zo ja, kunt u uitleggen waarom de betreffende aanbeveling over THC ditmaal niet ter goedkeuring is voorgelegd aan de VN-Commissie voor Verdovende Middelen (CND) in april 2003 of maart 2004?


4. Wat is de relevantie van de door de WHO voorgestelde herindeling van THC voor de regulering van het medische gebruik van cannabis en de actieve ingrediënten daarvan?


5. Bent u het eens met de stelling dat, indien de aanbevolen herindeling van Delta-9-THC van Lijst II naar IV onder het 1971 Verdrag door de CND zou worden goedgekeurd, dit op gespannen voet zou komen te staan met de handhaving van cannabis zelf, in zowel Lijst I als Lijst IV onder het 1961 Verdrag? Zo nee, kunt u dit uitleggen?


6. Bent u het eens met de stelling dat de historische indeling van cannabis, namelijk niet alleen onder Lijst I maar ook Lijst IV van het 1961 Enkelvoudig Verdrag (Lijst IV is gereserveerd voor de meest gevaarlijke en verslavende substanties , waaronder ook heroïne gerekend werd) waarmee cannabis internationaal onder een zwaarder controleregime geplaatst werd dan bijvoorbeeld cocaïne, een achterhaalde indeling is, die bovendien niet spoort met de in Nederland gehandhaafde classificering van psychoactieve stoffen? Zo nee, gaarne uitleg.


7. Bent u van plan in deze materie enig initiatief te ondernemen, wat betreft de behandeling van de WHO aanbeveling over THC onder het 1971 verdrag en/of wat betreft de indeling van cannabis onder het 1961 Verdrag? Zo ja, welk initiatief. Zo nee, waarom niet?


8. Bent u bereid om eventuele intiatieven van andere landen die een herziening beogen


van de classificatie van cannabis onder de VN-drugsverdragen, steun te verlenen?


9. Kunt u de vragen voor het AO over het drugsbeleid op 30 juni a.s. beantwoorden?


WHO Expert Committee on Drug Dependence, 33rd Report, WHO Technical Report Series 915, Geneva 2003; Critical review of psychoactive substances 3.5, the Committee recommended that all stereochemical variants of Delta-9-tetrahydrocannabinol be moved to Schedule IV of the 1971 Convention".