Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 064, 23 juni 2004
http://www.wau.nl/pers/04/064wur.html

Dorpshuis wordt geen huiskamer van de toekomst

Gemeenten wordt aanbevolen voor haar gemeenschapsaccommodaties in samenspraak met betrokken organisaties op dorpsniveau een beleidsvisie te ontwikkelen. Op die manier kunnen de accommodatie overstijgende activiteiten beter worden ontplooid en kan er nog beter maatwerk worden geleverd. Dat concluderen Stijn Maathuis en Roel Peters, twee studenten Landgebruiksplanning van Wageningen Universiteit in hun rapport De huiskamer van de toekomst? Gemeenschapsaccommodaties in kleine plattelandskernen. Het rapport wordt 24 juni tijdens een studiedag over (multifunctionele) dorpshuizen in Heerenveen aangeboden.

Gemeenschapsaccommodaties worden als een belangrijk instrument gezien om de leefbaarheid van het platteland te verhogen. Zij zijn er in vele soorten en maten, variërend van dorpshuis of cultureel centrum, tot kantine of dorpscafé. De onderzoekers komen tot de slotsom dat er nog geen reden is de noodklok te luiden over de leefbaarheid van het platteland. Dit, ondanks het idee van veel beleidsmakers, dat de leefbaarheid in kleine kernen juist afneemt, vooral als gevolg van het verdwijnen van voorzieningen. Met name het sociale leven in dorpen zorgt vooralsnog voor behoud van de leefbaarheid in plattelandskernen. Voor veel bewoners van kleine kernen vervult het dorpshuis hierin een belangrijke functie. Maar het dorpshuis staat daar niet alleen in. Ook daarbuiten ontwikkelt het sociale verkeer zich. Vandaar dat de onderzoekers concluderen dat dorpshuizen niet gezien moet worden als de huiskamer van het dorp. Deze en andere gemeenschapsaccommodaties kunnen zich vooral manifesteren op het sociaal-culturele vlak, waarbij het succes van nieuwe concepten voor extra voorzieningen wordt betwijfeld, vooral als ze niet bottom-up tot stand komen en niet voortbouwen op reeds aanwezige voorzieningen en sociale structuren.

Het onderzoek is uitgevoerd voor Wetenschapswinkel Wageningen UR in opdracht van LCO Zwolle en begeleid door dr.ir. Marjan Hidding van de leerstoelgroep Landgebruiksplanning en door dr.ir. Petra Vergunst van de leerstoelgroep Rurale Sociologie. De studiedag op 24 juni is georganiseerd in samenwerking met de stichting Samenwerking van Dorpshuizen in Friesland (SDF) en de Feriening Lytse Doarpen (FLD).