Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Print deze pagina

23-6-2004

Start dossier Ameland met uitvoering VROM-taken op goede weg

De gemeente Ameland voert een groot deel van haar wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu adequaat uit. Dat is de belangrijkste conclusies van een onderzoek eind vorig jaar van de VROM-Inspectie. Het gaat bij de onderzochte taken om het opstellen van (bestemmings-)plannen, de afgifte van vergunningen en het toezicht daarop, en de handhaving van zaken in strijd met wet- en regelgeving. De gemeente gaat stappen ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

Uitkomst onderzoek
Op de uitvoering van een groot aantal VROM-taken scoort Ameland voldoende. De vergunningverlening is procedureel in orde, de actualisatie van bestemmingsplannen wordt adequaat ter hand genomen en de uitvoering van de wettelijk milieutaken is over het algemeen voldoende. Op een aantal terreinen moet de gemeente echter een inhaalslag maken. Zo is er grote achterstand bij het verlenen van gebruiksvergunningen voor het brandveilig gebruik van gebouwen en bij de afgifte van sloopvergunningen wordt onvoldoende aandacht besteed aan eventueel aanwezig asbest. Ook de uitvoering van het toezicht op verleende vergunningen en de handhaving behoeft verbetering.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De conclusies en verbeterpunten zijn door Ameland in grote lijnen onderschreven. De gemeente heeft extra financiën beschikbaar gesteld en is inmiddels bezig met een inhaalslag om nog voor het zomerseizoen alle horecagelegenheden en groepsaccommodaties te controleren op brandveiligheid. Tevens is eind 2003 de vacature voor een handhaver ingevuld, waardoor structureel toezicht en handhaving mogelijk is geworden.
Het College heeft in een plan van aanpak aangegeven op welke wijze men de overige tekortkomingen die de VROM-Inspectie heeft geconstateerd, gaat verbeteren. De VROM-Inspectie is van mening dat de gemeente hiermee op de goede weg is om de uitvoering van alle VROM-taken op een adequaat niveau te brengen.
Afgesproken is dat eind 2004 de voortgang van de verbeteringen gemonitord zal worden.